İftar Sofrasına İçinizi Ferahlatacak Buz gibi Yaz Şerbeti Reyhan Tarifi

İftar Sofrasına İçinizi Ferahlatacak Buz gibi Yaz Şerbeti Reyhan Tarifi

Şerbet Osmanlıdan günümüze Türk mutfağının en sevilen içeceklerinden biridir. Peki bu harika içecek nasıl hazırlanır? Genel bilgileri nelerdir?

Ramazan ayı gelmeden önce başlar soğuk içecek reklamları aralıksız olarak. Ben daha önce hiç içmedim ve önermiyorum da.. Siz anladınız hangi içeceklerden bahsettiğimi.. Bu yüzden bende sizler için içinizi ferahlatacak bir tarifi derledim.

İşte Reyhan tarifi..

Havaların iyice ısınmasıyla iftardan sonra insanın canı soğuk bir şeyler içmek veya yemek istiyor. Ben genelde evde kendim hazırlayabileceğim daha sağlıklı şeyleri tercih ediyorum. Onlardan bir de Reyhan Şerbeti..

Umarım sizlerde deneyince beğenirsiniz..

Yaz Şerbeti Reyhan

Yaz aylarının kavurucu sıcaklarında serinletici lezzetler vazgeçilmezdir. Şerbetler insanın hararetini bastırarak ferahlamasını sağlayan en güzel içecek çeşitlerinden biridir. Yaz aylarının en güzel şerbet favorilerinden biride reyhan bitkisinden yapılan şerbettir. Hem lezzet açısından hem de görselliği açısından reyhan şerbeti oldukça ideal bir içecektir. Yapımı oldukça kolay olan reyhanın malzemelerinin dengeli bir şekilde olması lezzetin lezzetini arttırmaktadır. Reyhan şerbeti için öncelikle elinizde reyhan bitkisinde bir tutam olması gerekir. Reyhan pazar, market gibi yerlerden alabileceğiniz gibi kendinizde yetiştirebilirsiniz.  Böylece şerbet için her an reyhan bulabilmeniz kolaylaşır.  Reyhan şerbeti yapmak için evde bulunan malzemeleri kullanarak kahve yanı ikram sunabilirsiniz.

Reyhan Şerbeti Malzemeleri

  • 1 Tutam Reyhan bitkisi
  • 6 Yemek kaşığı toz şeker
  • 3-5 Adet karanfil
  • 1 Adet kabuk tarçın
  • 6 Su bardağı sıcak su
  • 2 Çay kaşığı dövülmüş limon tozu

Şerbetin Yapılışı

Reyhanlarımızı öncelikle bol suda yıkayarak hazır edin. Su ısıtıcısına 6 su bardağı suyu ekleyip kaynamaya bırakın. Burada reyhan şerbeti için dikkat edilmesi gereken püf noktamız reyhanları haşlayarak değil, demleyerek aromasını vermektir. Derin bir tencereye yıkanmış reyhanları, kabuk tarçını, karanfili, toz şekerimizi ve limon tozumuzu koyun.  Tüm malzemeleri eksiksiz olarak koyduktan sonra kaynar suyu ekleyiniz. Şerbetin rengine inanamayacaksınız.  Burada şerbetin rengine etken limon tozudur. Bu malzemeyi şerbete eklemezseniz şerbete rengini veren pembeliği elde edemezsiniz. Şunu da belirtelim ki arzu eden limon tozu yerine limonda kullanabilir. Ancak lezzetin keskin ve daha oturmuş olması adına limon tozu kullanmanızı tavsiye ederiz.

Kaynar suyu ekledikten sonra biraz demlenmeye bıraktın. 3-5 dakika reyhanın ve diğer malzemelerin tadını vermesi için yeterli olacaktır. Bilindiği gibi reyhanın yaprakları bordo bir renktir. Limon tozunun etkileşimi ile tüm rengini vererek yeşile dönecektir. İşte bu renk dönüşümünü sağladığınızda çok beklemeden reyhanları şerbetten çıkarmanız gerekir. Aksi halde tatta acımtırak bir lezzet bırakır. Bununla birlikte kendi damak zevkinize göre şeker dozunu ayarlayabilirsiniz. Ancak şerbet kıvamına uygun olarak 6 yemek kaşığı gayet ideal bir ayarlamadır. Tarçın ve karanfili şerbetin içinden çıkarmanıza gerek yoktur. Hem sağlığa yararlı hem de şerbetin lezzetini dengeleyecektir. Hazır şerbetleri kullanmak yerine, doğal malzemesini kendiniz belirlediğiniz ev yapımı şerbetler üretmeniz çok akıllıca olacaktır.  Reyhan şerbetini soğuk olarak tüketebilirsiniz. Afiyet olsun.

İlgili Haberler