Hiç dikkat etmedik - Oysa çiçeklerimizi bilmeden solduran tek hataymış

Hiç dikkat etmedik - Oysa çiçeklerimizi bilmeden solduran tek hataymış

Çiçeklerinizi solduran bu hatalardan uzak durun

Çiçeklerimize dikkatli bakmamız gerekiyor. Zamanla çiçeklerimiz çiçek açmayı bırakabiliyor. Küsen çiçekleri coşturmak için birçok yöntemi deniyoruz. Denediğimiz bu yöntemler bazen işe bile yaramıyor. Çiçeklerimizi korumak için herkesin bilmesi gereken yöntemler var. O yöntemleri şimdi sizler için sıralayacağız ve bu sayede çiçekleriniz her zaman coşmaya devam edecek.

Çiçeklerimizi solduran bazı hatalar bulunuyor. Bunların başında çiçekleri çok sulamak geliyor. Eğer çiçeğinizi çok sularsanız çiçekleriniz kısa sürede küflenir aynı zamanda da solar.

İÇME SUYU KULLANMALISINIZ

Ayrıca çiçeklerinizi sularken içme suyu kullanmalısınız. Çeşme suyu çiçeklerinizin solmasına yol açar. Kireçli olan çeşme suyu çiçeklere de zarar verir.

maxresdefault.jpg

ÇOK FAZLA SULANAN ÇİÇEK NASIL KURTARILIR?

Eğer çiçeğinizi çok fazla suladıysanız onu kurtarmak hiç zor değil. Milliyet.com.tr sitesinde yer alan içerikte; Çok fazla sulanan suyu kurtarma yöntemleri paylaşıldı. İşte bilmeniz gerekenler

Bitkiyi güneşli bölgeden uzak tutun ve gölgeye çekin

Bitkiler çok fazla güneşin altında kaldığın da kendi kendine bile sulanabilir. Bitkinizin yaprakları açık yeşilse ya da sararmışsa bu aşırı sulanma belirtisidir. Verdiği filizler yeşil değil de kahverengiyse bu da benzer bir işarettir.

Saksının alt kısmını inceleyin

Drenaj deliği hiç yoksa büyük ihtimalle bitkinin aşırı sulanma sorunu vardır çünkü suyun fazlası, saksının içinde kalıp kökler boğar. Bitkiyi kurtarmak için delikleri olan yeni bir saksı satın almanız gerekir.

maxresdefault-002.jpg

Toprağın rengi önemli

Eğer bitkinin toprağı yeşilse bu durum aşı miktarda suda yetişen su yosunudur. Böyle bir durumda yeni toprak almanız gerekir. Bitkiniz solmuşsa ve hiç filiz vermiyorsa bu belirtiler bitkinin aşırı sulamaktan ölmeye başladığının işaretidir.

Aşırı su verilen bitkilere nasıl bakım yapılır?

Bitkiyi mutlaka gölgede tutun

Aşırı su verilen bitkilerin üst kısımlar susuz kalır. Bu noktada bitki daha yavaş kuruyacaktır ama bitkinizi gölgede tutmanız onun aşırı strese girmesini engelleyecektir.

Kökleri yumuşatmak için saksının yanlarına hafifçe vurun

Bitkinin köklerini kenarlardan gevşetmeye çalışmak için saksının yanlarına hafifçe vurun. Toprağın ya da bitkinin üst kısmını nazikçe tutup saksıdan dışarı çıkarın.

Bitkiyi yeniden bir saksıya ekmeden önce yarım gün saksının dışında bırakın

maxresdefault-001.jpg

Bitkiyi yeniden bir saksıya eklemeden önce birkaç saat ya da yarım gün saksının dışında tutun. Bu durumda bitkiyi fırın ızgara telinin üstüne koyun, bu yöntem havanın kökleri bir süre kurutmasını sağlayacaktır. Köklerin kahverengi olup olmadığına dikkat edin, unutmayın sağlıklı kökler beyaz olur.

Drenaj delikleri olan yeni bir saksı edinin

Bitkiye, suyunu boşaltabileceği daha çok yer sağlamak için alt kısmına biraz çakıl taşı ya da bitki taban örtüsü koyun. Drenaj delikli saksı almayı unutmayın.

Üstünde su yosunu olan toprağı bitkiden ayırın

Bitkinin köklerine zarar vermemeye özen göstererek üstünde su yosunu olan toprağı bitkiden ayırın. Tekrar kullanılmaması için bu toprağı çöpe atın.

maxresdefault-003.jpg

Köklerde aktif halde çürüme olup olmadığını belirleyin

Kökler kokmaya ve çürüyüp kompost benzeri bir şeye dönüşmeye başlarsa, yeniden ekmeden önce kökün bu kısımlarını kesmeniz gerekir. Bu noktada kesinlikle hastalıklı veya çürüyen kısımlarını kesin. Bitkiyi yeni saksıya koyun ve köklerin etrafındaki alanları yeni toprakla doldurun.

Dışarısı çok sıcaksa yaprakları nemlendirin

Bu yöntem toprağa aşırı su vermeden yaprakların biraz su almasına yardımcı olacaktır.

Toprağın üst kısmı kuruyana kadar bekleyin

Toprağın üst kısmı kuruyana kadar bekleyin ve daha sonra hafifçe sulayın. Fazla suyun akması için saksının altına bir saksı altlığı koyun.

Fotoğraflar: Youtube.com

İlgili Haberler