Halkbank, Ziraat, ING, Yapı Kredi, İş Bankası ve TEB uyardı. Bankadaki Paranız silinebilir

Halkbank, Ziraat, ING, Yapı Kredi, İş Bankası ve TEB uyardı. Bankadaki Paranız silinebilir

Halkbank, Ziraat, ING, Yapı Kredi, İş Bankası ve TEB gibi bankalarda parasını unutanlara uyarı var. Banka hesabınızdaki para silinebilir

Türkiye'deki mevduat banka hesaplarından yıllık yüz milyonlarca lira silinmekte ve hak sahipleri, bu kaybedilen tutarları geri alamamaktadır. Uzun süredir işlem yapılmayan hesapların zaman aşımına uğraması sonucu Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu'na (TMSF) devredilmektedir. Halkbank, Ziraat, ING, Yapı Kredi, İş Bankası ve TEB gibi kurumlar, paralarını unutan ya da yıllarca hiç kullanmayan müşterileri için internet sitelerinde sorgulama sayfası yayımlamış ve tarih belirtmiştir. Bu sayede müşteriler, hesaplarında kalan bakiyelerini kontrol ederek kayıplarını önleyebilirler. Tüm banka müşterileri, hesaplarını düzenli olarak kontrol etmeli ve atıl durumda bekletmemelidirler.

Gercekgundem.com sitesinde aktarılan habere göre; Halkbank, Ziraat, ING, Yapı Kredi, İş Bankası ve TEB gibi kurumlar hesaplarında paralarını unutan ya da yıllarca hiç kullanmayan müşterileri için internet sitelerinde sorgulama sayfası yayımladı ve tarih verdi.

BANKADAKİ PARANIZ SİLİNEBİLİR

Yapılan duyuruya göre 15 Eylül 2023'e kadar başvuruların yapılmaması halinde listedeki kişilere ait hesaplarda yer alan bütün paralar sıfırlanacak.

background-16735-1280.jpg

Parasını bankalarda unutan ve durumu zaman aşım süresinin ardından fark edenler içinse artık çok geç olacak. Söz konusu tutarların TMSF'ye devredilmesi halinde, hak sahibi parasını istese de geri alamayacak.

Bankaların internet sitelerinde zaman aşımı hakkında yaptığı açıklama şu şekilde:

"5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun 62. maddesine göre bankalar nezdindeki mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklardan hak sahibinin en son talebi, işlemi, herhangi bir yazılı talimatı tarihinden başlayarak on yıl içinde aranmayanlar zamanaşımına tabidir."

01.11.2006 tarih ve 26333 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe giren 'Mevduat ve Katılım Fonunun Kabulüne, Çekilmesine ve Zamanaşımına Uğrayan Mevduat, Katılım Fonu, Emanet ve Alacaklara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik' in 8. maddesi gereğince bankaların, zamanaşımına uğrayan mevduat, emanet ve alacakların listesini şubat ayının başından itibaren kendi internet sitelerinde dört ay müddetle ilan etmesi gerekmektedir.

background-2718-1280.jpg

BAŞVURU TARİHLERİ DEPREM FELAKETİ NEDENİYLE UZATILDI

Zaman aşımına uğrayan hesaplar listesinde bilgileri yer alan müşterilerimizin en geç 15 Eylül 2023 tarihi mesai saati bitimine kadar hesaplarının bulunduğu şubeye geçerli kimlik belgeleri ile başvurmamaları halinde, zamanaşımına uğramış olan mevduat, emanet, hak ve alacakları yasa gereği Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devredilecektir.

Daha önce 15 Haziran olarak açıklanan tarih, BDDK tarafından yapılan duyuru ile 15 Eylül'e uzatıldı. BDDK, yayınladığı metinde "Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun 27.04.2023 tarihli kararı ile ülkemizde yaşanan deprem felaketi nedeniyle Zamanaşımına Uğrayan Mevduat, Katılım Fonu, Emanet ve Alacaklar için başvuru süresi 15.09.2023 tarihine uzatılmıştır." ifadelerine yer verdi

NE YAPMAK GEREKİYOR?

Bankada parasını unutan vatandaşların ilgili bankanın herhangi bir yerdeki şubesine başvurması yeterli oluyor. Herhangi bir başvuru yapılmazsa para siliniyor.

O nedenle vatandaşların mağdur olmaması için mutlaka bankaya başvuru yapması gerekmektedir.

kaynak: gercekgundem.com - derleme: uskuphaber.com

İlgili Haberler