Çiçeklerde oluşan yaprak sararmasını engelleme yolu: Solmaları da duruyor...

Çiçeklerde oluşan yaprak sararmasını engelleme yolu: Solmaları da duruyor...

Çiçeklerde oluşan yaprak sararması ve yaprak kurumasını önlemek sanıldığı kadar zor değilmiş

Çiçeklerimiz göz bebeğimiz her şeyimiz. Onlar evimizin güzel süsleri. Ancak zamanla solabilirler. Solan çiçekleri canlandırmak için her yolu denemenize rağmen çiçekleriniz solabilir ve canlılığını kaybedebilir.

ÇİÇEKLERİN YAPRAKLARI KURUYABİLİR VEYA SARARABİLİR

Çiçeklerinizin yaprakları da zamanla kuruyabilir ve sararabilir. İşte bu sorunu önlemek için birkaç önemli çiçek bakım sırları bulunuyor.

Mynet.com sitesinde yer alan bir içerikte; Çiçek bakım sırlarıyla ilgili detaylar paylaşıldı. Bakın çiçeklerin solması nasıl engelleniyor.

Sararma ve solma gibi problemleri önlemek için çiçeklerin bakımının düzenli bir şekilde yapılması şarttır. Çiçeğin istediği özelliklere göre ortam sıcaklığının ayarlanması, gerekirse çiçek besinlerinden ve sıvı gübrelerden faydalanılması, eğer bunlar yeterli değilse toprak değişimi yapılması gerekir. Toprak değişimi ilk yöntem olarak önerilmez. Bunun yerine toprağın besin değerini yükselten uygulamalar ilk etapta alınacak önlemler arasındadır.

Çiçek Bakımının İncelikleri

İç mekan bitkilerinin sağlıklı olduğu yaprak, çiçek ve gövde yapılarından belli olur. Çiçek ne kadar iyi bakılmışsa o kadar sağlıklı bir görüntüye sahiptir

Çiçek bakımı için dört temel faktöre dikkat edilmesi gerekir. Bunlar nem, ısı, ışık ve toprak yapısıdır.

1. Nem dengesi

Bazı çiçekler yüksek nemi, bazıları ise çok az nemi sever. Bu nedenle ortamın nem dengesi ayarlanırken çiçeğin ana ihtiyaçları hakkında bilgi sahibi olunması gerekir. Kış mevsiminde nem miktarı çoğaldığında ortam havalandırılır. Kalın yapraklı bitkiler daha az neme, ince yapraklı bitkiler ise daha fazla neme ihtiyaç duyar. Tabii burada çiçeğin türü de önemlidir.

2. Ortam sıcaklığı

Genellikle büyüme evrelerinde çiçekler sabit bir sıcaklığa maruz kalmayı severler. Bunun için özellikle mevsim geçişlerinde ortam sıcaklığının çok iyi ayarlanması gerekir. Sabit bir sıcaklıkta kalmak yetişkin çiçekler için de önemlidir. Soğuk havayı sevmeyen çiçekleri hava akımlarının kuvvetli olduğu bölgelere koymak bu nedenle sakıncalıdır.

3. Işık

Doğrudan gün ışığını isteyen ve dolaylı yönden ışığa ihtiyaç duyan çiçekler bulunur. Bu çiçekleri mekan içinde ışık açısından doğru konumlandırmak önemlidir. Işık istemeyen çiçeklere gün ışığının doğrudan vurması çiçeğin yapraklarında nem kaybı yaşanmasına neden olur.

4. Toprak

Çiçekler için iki çeşit toprak kullanılır. Bir toprak biçimi suyu tamamen süzerek çiçeğin kök kısımlarının sadece nem almasını ve kısa süre suya maruz kalmasını sağlar. Bir başka toprak biçimi ise çiçeğe verilen suyu bünyesinde tutar. Bu nedenle çiçeğe uygun toprak seçimi önem taşır.

Fotoğraflar: Youtube.com

İlgili Haberler