Tekrar Isıtmak için Mikrodalga Fırına bu yiyecekleri koyarsanız ölüme sürüklenebilirsiniz

Tekrar Isıtmak için Mikrodalga Fırına bu yiyecekleri koyarsanız ölüme sürüklenebilirsiniz

Mikrodalga fırın yüzyılın en pratik icatlarından biri. Normal fırınlardan farklı olarak çalışan sistemi sayesinde bir yiyeceği çok hızlı ısıtabiliyor. Ama her yiyeceği değil... Mikrodalgada ısıtıldığı takdirde zehirleme olasılığı bulunan 11 besin...

Mikrodalga fırın, kısa sürede bir yiyeceği ısıtmak için idealdir ancak yapısı gereği her yiyeceği mikrodalgada pişirmeye çalışmak tehlikeli olacaktır. Mikrodalga yemek pişirmeden önce ki kez düşünün çünkü bazı yiyecekler mikrodalgada patlayabilir, bazıları besin değerini kaybeder ve hatta zehre dönüşebilir. İşte mikrodalgada ısıtmamanız gereken on bir yiyecek…

Dondurulmuşsa ısıtma, beklet

Dondurulmuş meyvelerin içinde bulunan glükosit ile galaktosidin maddeleri oldukça yararlıdır. Ancak ondurulmuş meyvelerin çabuk çözünmesi için derin dondurucudan aldıktan sonra mikrodalgaya atarsanız, içinde bulunan glükosit ile galaktosidin kanserojen maddeye dönüşür. Bunun yerine buzdolabında bekleterek çözünmesini sağlayın.

Anne sütü mikrodalgada ısıtılmaz

Anne sütü sağılarak buzlukta saklanabiliyor. Ancak bu sütleri mikrodalgada ısıtmak içerisinde yoğun bakteri oluşmasına neden olacak ve küçük bebek zarar görecektir.

Brokoliden eser kalmıyor…

Brokolide glukosinolat isimli bol sülfür içeriği olan bir kimyasal bulunmaktadır. Mikrodalgada brokoliyi ısıtmanız halinde içindeki su titreşerek ısınınca bu besin maddesi suyla birlikte besinin dışına çıkmaktadır. Yüksek vitamin bulunduran brokoli mikrodalgadan çıktığında asla eskisi gibi faydalı olmayacaktır.

Bakteriyi kendi ellerinizle yaratmayın…

Donmuş etlerin çözünmesi için yüksek ısı değil, zaman gerekir. Eğer donmuş ete ihtiyaç duyarsanız, buzdolabına alarak çözünmesini beklemeniz gerekir. Aksi halde mikrodalgaya alacağınız etin dışı pişerken içi buz halinde kalır ve bakteriler bu şekilde çoğalır.

Soğuk yiyin ama mikrodalgaya atmayın

Kerevizde bulunan nitrat, mikrodalgaya girdiğinde zehirli bir hale geliyor. Bu nedenle kerevizleri ikinci kez tüketmek yerine soğuk bile olsa mikrodalgada ısıtmadan tüketin.

Ispanak da aynı durumda

İçinde doymuş yap bulunan ıspanak, lif ve protein açısından zengindir. Ama aynı kereviz gibi içinde bulunan nitrat maddesi mikrodalga nedeniyle zehre dönüşüyor.

Sindirim sisteminiz için tekrar ısıtmayın

Patates ikinci kez ısıtıldığında, hem de mikrodalgada ısıtıldığında besin değerlerini yitirmekle kalmaz, yendiğinde içeriği toksine dönüşerek sindirim sistemine zarar verir.

Zehirlenme riskini iki kata çıkarıyor

Mantar çok faydalı bir besin olsa da zehirleyici olma olasılığı nedeniyle dikkatli tüketiliyor. Tekrar mikrodalgada ısıtılığ yanmaya kesinlikle uygun olmayan mantar, besin içeriğini kaybedip sindirim sistemine hasarlar bırakır. Bu nedenle bir kez yapılan mantar yemeği o gün içinde tüketilmelidir, ama mikrodalga yardımı olmadan…

Ocakta pişirin

Peynirli fondüyü ikinci kez tüketmek üzere mikrodalgada ısıtmayın. Mikrodalganızın içinden kötü bir koku yayılmasına sebep olacağı için ocak üzerinde ağır ağır pişirmeyi tercih edin.

Midyeleri patlatmayın…

Kabuklu deniz ürünleri pişirildikten sonra tüketilmelidir. Zehirleme olasılığı yüksek olan bu gıdalar, mikrodalgaya girdiklerinde ise patlıyorlar. Tatları da bozulan midye, istiridye gibi gıdaların zehirleme olasılığı da artıyor.

Ne yumurta ne de yumurtalı bir şey

Haşlanmış yumurta, omlet ya da sahanda yumurta fark etmeksizin tekrar yenmek için mikrodalgada ısıtılmamalı. Zaten büyük ihtimalle ısıtamazsınız çünkü saniyeler içinde patlayarak sizi korkutacaklardır. Tekrar ısınan yumurtanın besin değeri kalmaz ve aslıda vücudunuza hiçbir protein girişi sağlamaz…