Bir bakışta anlayabileceksiniz. Bozulmuş zeytinyağı kendini böyle belli ediyor..

Bir bakışta anlayabileceksiniz. Bozulmuş zeytinyağı kendini böyle belli ediyor..

En faydalı besinlerden biri olan zeytinyağı şimdi de hilecilerin hedefinde. Bozulmuş veya organik olmayan zeytinyağını anlamanın bir kaç basit yolu var.

Zeytinyağı anne sütü kadar faydalıdır. Zeytinyağının hem faydalarından hem lezzetinden yararlanabilmek için doğal, taze ve kaliteli olanını tercih etmek gerekmektedir. Ancak zeytinyağının kalitesiz hatta bozuk olduğunu anlamakta güçlük çekiyor olabilirsiniz. Neyse ki bazı yöntemleri kullanarak zeytinyağını kolayca değerlendirmeniz mümkün olmaktadır.

Peki, bozuk veya hileli zeytinyağı nasıl anlaşılır?

Yemek.com sitesinde yer alan bir içerikte aşama aşama bozuk zeytinyağını anlama yöntemlerine yer verildi.

Donma testi: Zeytinyağı dondurucuda tamamen donup kristalleşiyorsa gerçektir


Gerçek zeytinyağı 0 ile - 6 derece arasında donar ve kristalleşir. Bunun için bir bardak zeytinyağını dondurucunuza koyun ve yarım saat sonra çıkarın. Eğer bardaktaki zeytinyağının her noktası aynı şekilde donduysa gerçektir; ancak bir kısmı donup bir kısmı sıvı olarak kaldıysa aldığınız zeytinyağı sahte olabilir.

olive-oil-3326703-960-720.jpg

Su testi: Zeytinyağı suyun üzerinde kalıyorsa gerçektir

Bir bardak ılık suyun içine çok az miktarda zeytinyağı ekleyin. Eğer zeytinyağı baloncuklar çıkarıyor ve su yüzeyinde kalıyorsa gerçektir; sahte olduğu takdirde ise yağ suyun yüzeyinde bir süre hiç baloncuk çıkarmadan dairesel bir şekilde kalacak, ardından suya karışacaktır.

Tuz ruhu testi: Tuz ruhuyla buluştuğunda zeytinyağının rengi değişmiyorsa gerçektir

Yarım çay bardağı zeytinyağının üzerine bardak dolana kadar tuz ruhu ekleyin. Eğer zeytinyağı hakikiyse tuz ruhuyla bütünleşmeyecek ve her zamanki sarı rengini koruyacaktır. Ancak eğer zeytinyağınız sahte ise bardaktaki sıvının rengi pembeye dönecektir.

Tadım testi: Genzi yakıyorsa gerçektir

Bir çay kaşığıyla zeytinyağının tadına bakmanız bile onun gerçek olup olmadığını anlamanın en kolay yollarından biri. Zira gerçek zeytinyağı genzinizi yakmalı. Diğer bir deyişle hakiki zeytinyağı asidite oranına göre boğazınızda yakıcılık hissi bırakır ve bu his midenize kadar inmez. Tadına baktığınız zeytinyağı bunlara sebebiyet vermiyorsa büyük olasılıkla gerçek değildir, üzgünüz.

extra-virgin-olive-oil-4403217-960-720.jpg

Koku testi: Meyvemsi kokular alıyorsanız gerçektir

Zeytinyağını kokladığınızda meyvemsi bir koku almalısınız; diğer bir deyişle zeytin kokusu baskın olmalı. Sahte zeytinyağlarında ise baskın olan koku boya kokusuna benzer ve bu onun oksitlendiğini gösterir. Bu tür yağlardan uzak durmakta fayda var.

SORU: BOZUK ZEYTİNYAĞI YENİR Mİ?

Zeytinyağı, zeytinlerin çeşidine ve üretim aşamalarına bağlı olarak farklı türlere ayrılsa da fayda bakımından aynı etkiyi göstermektedir.

Ancak kalitesiz şekilde üretilen ya da bozuk olan zeytinyağları, direkt insan sağlığını tehdit eden bir unsura dönüşmese de yiyeceklerin kokusunu ve tadını bozacaktır. Ayrıca midesi hassas olanların midesine de bozuk zeytinyağı zarar verecektir. O nedenle bozuk zeytinyağının kesinlikle tüketilmemesi gerekmektedir.