Saç dökülmesi neden oluşuyor? İşte saç dökülmesine iyi gelen besinler

Saç dökülmesi neden oluşuyor? İşte saç dökülmesine iyi gelen besinler

Saç dökülmesi, sağlıklı saç dökülmesi ve sağlıksız saç dökülmesi olarak ikiye ayrılır. Vücudumuz, saçlarımızı gereğinden fazla yıprandığı zaman, mevsim geçişlerinde otomatik olarak saç dipleri gevşer ve yıpranan saçlar dökülür.

Sağlıksız dökülmesinin nedenleri ise şunlar olabilir; sağlıksız beslenme, genetik hastalıklar, stres, gereksiz(yanlış) ilaç kullanımı ve bazı sistemik hastalılar normalden fazla saç dökülmesine neden olabilir. Peki, saç dökülmesini önlemek için ne yapmalıyız? Sizler için yazımızın geri kalanında sıralıyoruz.                                    

Stresten Uzak Dur

     Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte hayatlarımız tempolu ve yorucu bir hal aldı. Böyle olmasının kötü sonuçlarından biride, her birimizim stres sahibi yapmasıdır. Bilimsel araştırmalara göre stres, insanda psikolojik sıkıntılarla birlikte saç dökülmesine neden oluyor. Bu yüzden yoğun ve yorucu hayatınızdan birazda olsa uzaklaşmak sizi psikolojikmen rahatlatacak ve vücudunuza iyi gelecektir.

Badem Yağı

     Badem yağı saç için kullanımında, içeresindeki A, E, B2, B1 ve B6 vitaminleri ile saç diplerinizi güçlendirir ve nemlendirir bu sayede uzun vadede saçlarınızın dökülmesi önler.  

Karanfil

     Üç günde bir saçlarınızı kaynamış ve ılımış karanfil suyu ile yıkarsanız, saç diplerinin güçlenmesi, yıpranmış saçları iyileşmesi, hızlı uzama, dökülmüş saçlarınızın yerine yenisinin çıkması ve saçın kolay şekillenmesini gibi oldukça fazla faydasını göreceksiniz.

Lavanta

     Bir yemek kaşığı lavantayı kaynamakta olan suya ilave edin ve 5 dakika daha kaynatın. Ilımış olan lavanta suyu ile saçlarınızı masaj yaparak yıkayın. Yaklaşık 2-3 dakika sonra kurulayın ve 30 dakika sonra saçlarınızı soğuk suyla durulayın. Bunu haftada bir kere yapmanız halinde saçlarınızın artık dökülmediğini gözlemleyeceksiniz. Ayrıca bu yaptığınız işlem saçlarınızda hoş bir koku da bırakacaktır.  

Sağlıklı Beslenme

Sağlıklı beslenmenin vücudumuza birçok yararı vardır. Bunlardan biri ise, yazımızın konusu olan saç dökülmesine engel olmasıdır. Saçlarımızın sağlıklı olması için vücudumuzdan demir, vitamin, mineral ve proteinleri eksik etmemeliyiz. Bunları fazlasıyla bulunduran besinler ise;

  • Portakal, karpuz, greyfurt gibi meyveler
  • Deniz ürünleri ( En başta balık olmak üzere )
  • Havuç
  • Sarımsak
  • Tavuk
  • Soğan
  • Kuru yemişler
  • Yoğurt
  • Ispanak, roka, pazı gibi sebzeler

   Bu besinleri kullanmanız sonucunda hem sağlıklı beslenmiş hemde saç dökülmesini engellemiş olursunuz.