Kürtaj Kaç Aydan Sonra Yapılmaz? Bebek En Geç Ne Zaman Aldırılır?
Hiçbir kadın ortada hiçbir neden yokken hamileliğini sonlandırmak istemez. Ancak yaşanan bazı durumlar mecburen de olsa kadınları bebeğinden vazgeçmek durumunda bırakır.
Maddi açıdan bir bebeğe bakamayacak durumda olmak, hamileliğin evlenmeden gerçekleşmiş olması, şiddet ve zorbalık kullanılarak yaşanan cinsel ilişki sonrası hamile kalmak gibi daha birçok sebep kürtaj nedenleri olarak sıralanabilir. Bu sebepler çoğu kez kişisel nedenlerdir. Fakat kişisel olmayan tamamen annenin sağlığını riske atacak bir hamilelikte tamamen sağlık durumu ön planda tutularak kürtaj yapılmaktadır.
Her canlının yaşama hakkının korunması için TC. devleti kanunları keyfi keder kürtaj yaptırmaya sınırlamalar getirmiştir. Peki, kürtaj olmak için yasal süre nedir? Yasalar bu duruma kaçıncı haftaya kadar izin veriyor?
Yasal süre kaç haftadır
Kurul ve heyet kararı olmadan tamamen kişinin kendi özgür iradesiyle almış olduğu karar doğrultusunda kürtaj için yasal süre, gebeliğin 10. haftasına kadar olan süredir. 11. hafta ve sonrasında yapılacak gebeliği sonlandırma işlemi için kesinlikle uzman doktorlardan oluşan kurul ve heyet raporu gereklidir.
İstenmeyen gebelikler genellikle hamileliğin ilk haftalarında sonlandırılmak istenir. Ancak, yumurta ve spermin döllenmesiyle hamilelik oluşuyor olsa da embriyonun oluşması ve hamilelik kesesine yerleşmesi gerekir. Bu sürede dört haftadan önce olmaz. Vakumla çekme yöntemi uygulanarak kürtaj yapılması için embriyonun hamilelik kesesinin içine yerleşmesi lazım.
Hamileliğin beşinci haftasından sonra onuncu haftanın sonuna kadar olan süre içerisinde istenilen herhangi bir zaman yasal olarak kürtaj süresidir.
Kürtaj olmak zor mudur
Gebeliğin dördüncü haftası ile sekizinci haftası yapılan operasyon çoğu zaman kolaydır. Kürtajın zorluğu hamileliğin ilerlemesiyle artış gösterir. Çok erken dönemde yapılıyorsa genel anesteziye ihtiyaç duyulmaz. Ağrı kesici ve rahmi uyuşturarak tahminen 15 dakikada kürtaj işlemi gerçekleşir. Eskiden olduğu gibi kürtaj sırasında kazıma işlemi yapılmadığı için son yıllarda basit bir tıbbi müdahale olmaktan öteye geçmiyor.
Psikolojik olarak yarattığı gerginlik ve operasyon sonrası yaşanabilecek olası ağrı ve kanamalar göz ardı edilmemelidir. Bu nedenle kürtaj sonrası en az bir gün istirahat edilmesi tavsiye edilir.