İsraftan Uzak Durun Portakal Atığını Kullanmanın 6 Akıllıca Yolu

İsraftan Uzak Durun Portakal Atığını Kullanmanın 6 Akıllıca Yolu

C vitamini deposu olan portakalı kışın oldukça fazla tüketiyoruz bağışıklık sistemimizi güçlendiren C vitamini deposu portakalın kabuğunu çöpe atıyoruz oysa buna hiç gerek yok. Çöpe atmayın bakın nasıl değerlendirebileceksiniz.

Portakal kabuklarını genelde çöpe atıyoruz oysa bu çok yanlış bir davranış. Onları çöpe atmak yerine değerlendirebiliriz. Uzun bir süredir ben portakal kabuklarını değerlendiriyorum. Hürriyet'de okuduğum bir haber üzerine portakal kabuklarını değerlendirmeye başladım.

İşe yaradığını deneyip uyguladıktan sonra gördüm. Bu yüzden sizlerle onları paylaşmaya karar verdim. İşte portakal atıklarından yapabilecekleriniz. Sakın onları çöpe atmayın ve mutlaka değerlendirin..

Portakallı Su

Bir çoğunuz suya limon, salatalık, elma hatta nane gibi meyve sebze eklemişsinizdir. Ya portakal ekleseydiniz nasıl olurdu? Bir adet portakalı dilim dilim kesip çayınıza ya da suyunuza ekleyebilirsiniz. Özellikle kış mevsiminde bitki çayınızın içerisine sadece dilim portakal değil, sıkılmış portakal suyu da ekleyebilirsiniz.

Portakal Çayı

Portakal çayı da olur mu demeyin. Oluyor, hem de çok lezzetli ve faydalı. 4 dilim portakal, 4 adet karanfil, küçük kök zerdeçal ve 2 bardak suyu kaynatın. Kaynayan karışıma son olarak çubuk tarçın ekleyin. Arından altını kapatın ve demlenmeye bırakın. Afiyet olsun.

Portakal Kabuğu Rendesi

Yemeklerinize lezzet katmak yada tatlı yapmak için portakal kabuğunun turuncu kısmını kullanabilirsiniz. Dikkat edin limonda da olduğu gibi beyaz kısımlarını almıyoruz. Yoksa tadı acımtırak olabiliyor. Deniz ürünlerinden tutunda zeytinyağlı yemeklere kadar bir çok yerde portakal kabuğu rendesini kullanabilirsiniz. Tatlılarınızı süslemek içinde bir dilim portakal yada rendesi güzel bir son dokunuş olacaktır.

Mis Gibi Oda Kokusu

Kuruttuğunuz portakal dilimlerini hem dekorasyon olarak kullanabilir hem de ortamın havasını değiştirebilirsiniz. Dilerseniz bir bütün portakalın üzerine karanfilleri saplayarak kokunuza koku katabilirsiniz. 

Portakal Suyu

Kahvaltınızın yanına veya öncesinde bir bardak portakal suyundan potasyum, folat ve C vitamini alabilirsiniz. Afiyet olsun.

Küp küp Portakal  

Yazın içinize serinleten muhteşem soğuk çayınıza yada suya taze sıkılmış portakal sularınızdan elde edeceğiniz buz küplerinden atabilirsiniz. Böylelikle hem içeceğinizin lezzeti artacak hem de C vitamini almış olacaksınız.

Yapmanız gereken çok basit. Taze sıkılmış portakal suyunuzu buz kalıplarına koyun ve donmasını bekleyin. Sonrası sizin zevkinize kalmış.

Tatlılarınızı Süsleyin
Taze sıkılmış portakal suyu veya rendelenmiş portakal kabuğuyla keklere, kurabiyelere ve pek çok hamur işine lezzet katabilirsiniz. Yapmanız gereken tarifte bulunan sıvının yarısını portakal suyu ile değiştirmek. Örneğin 1 bardak süt gerekiyorsa o tatlı için yarısını portakal suyu olarak ayarlamanız yeterli olacaktır.