Paris Brest Tatlısı tarifi

Paris Brest Tatlısı tarifi

Bugün Sizlere Fransa Mutfağından eşsiz bir hamur işi tarifi vereceğiz. Bu tatlı çeşidi son günlerin en popüler tatlısı.. İşte Paris Brest tatlısı tarifimiz.

Yıllar önce lisede katıldığım bir projede evimde ağırladığım Fransız arkadaşım yapmıştı bize bu tatlıyı. Hatta bize gelirken de Fransa'nın en meşhur pastanesinden bir sepet dolusu çok farklı tatlılar getirmişti. Hatta sepet içinden çıkan Fransız Süngeri olarak bilenen keki bile yapmıştı bizim için.

O da 17 yaşındaydı ama oldukça yetenekliydi. O zamanlar ben sadece makarna yapabilme yeteneğine sahiptim. Dediğim gibi ilk Mathis'in elinden yemiştim bu tatlıyı. Yıllar yıllar sonra yani iki yıl önce Paris'e küçük bir gezim olmuştu. Tabi ki de onunla da buluştuk. Sanırım unutmamış ki beni hemen en iyi Brestlerin olduğu kafeye götürdü. Aynı yıllar önce yediğim gibiydi. Ya onun eli becerikliydi ya da tarif her yerde aynıydı. O akşam birlikte yaptık bu enfes tatlıyı. Ben de hemencik kaptım işi ve sizlerle paylaşmak istedim. Asla unutamayacağınız bir tatlı olacağına eminim.

Yapılışı uzun gibi gözükse de aslında yapımı çok kolay ve basit olan bir tatlı.. İşte Paris Brest tatlısı tarifi..

MALZEMELER

Pasta Hamuru İçin Malzemeler

  • 250 mililitre su
  • 200 gram un
  • 100 gram tuzsuz tereyağı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 4 adet yumurta

Kreması İçin Malzemeler

  • 8 tane yumurta sarısı
  • 250 gram şeker
  • 250 gram tuzsuz tereyağı
  • Badem ezmesi
  • 125 mililitre su

Üzeri İçin Malzemeler

  • Pudra şekeri

Yapılışı

İlk olarak tuz, tereyağı ve suyu büyük bir tencere içerisine alın ve yüksek ateşte kaynatın. Kaynamaya başlayınca unu ekleyin ve altını kısın. Kısık ateşte tahta kaşıkla karıştırın. Hamurunuz kalın ve sert olacaktır. Yaklaşık 2-3 dakika sonra ocağın altını kapatın. Tencerenin kenarlarında hamuru ortaya toplayarak karıştırmaya devam edin. Hamurun sıcaklığı gidince mikser kasesine alın. Ardından yumurtaları teker teker aralıklarla ilave ederek karıştırmaya devam edin. Üçüncü yumurtayı ekledikten sonra hamurunuzun parlaklığına ve kalınlığına bir göz atın. Eğer istediğiniz gibi olmazsa son yumurtayı da ilave edin ve pürüzsüz bir hamur elde edene kadar karıştırın.

Hazır olan hamurunuzu düz ve yuvarlak ağzı olan krema torbasına alın. 22 santimlik kelepçeli kek kalıbının dibine yağlı pişirme kağıdı serin. Ardından hamurunuzu arzu ettiğiniz büyüklükte halkalar halinde sıkın. Ardından üzerine ince ince kesilmiş badem serpiştirin ve önceden altlı üstlü ısıtılmış 180 derece fırında 25 dakika kadar pişirin. Süre sonunda fırından çıkartın ve soğumaya bırakın.

Bu esnada kreması için çelik bir tencereye şekeri ekleyin. Ardından yarım su bardağı kadar belki bir parmak fazla su ekleyin ve yüksek ateşte kaynamaya bırakın. Su ve şeker karışımı kaynarken yumurtalarını mutfak robotunda düşük ayarda çekin. Yumurtalar çekilmeye devam ederken üzerine kaynayan şekeri yavaş yavaş ekleyin. Ekleme işlemi bittikten sonra hızını yükseltin ve soğuyana kadar devam edin. Ardından orta ayara alın ve tereyağını ekleyin. Tereyağı diğer malzemelerle tamamen bütünleşince yani kremsi pürüzsüz bir hal alıncaya dek robotu durdurmayın. Son olarak arzu ettiğiniz ölçüde badem ezmesi ekleyin ve 1-2 dakika kadar daha çalıştırdıktan sonra durdurun. Yine aynı şekilde bir sıkma torbasına alın ve buzdolabında en az 30 dakika kadar dinlendirin.

Fırından çıkarttığınız halkalarınız tamamen soğuduktan sonra alt ve üst oluşturmak üzere ortan ikiye kesin. Alt kısmına kremanızı sıkın ve diğer parçayı üstüne kapatın. Ardından üzerine pudra şekeri serpiştirin.

Şimdiden afiyet olsun..

İlgili Haberler