Hamur Mayalamanın Püf Noktası ve Tarifi

Hamur Mayalamanın Püf Noktası ve Tarifi

Hamur işi yaparken mayalama işlemi büyük önem taşır. İster Pişi yapın ister poğaça ister ekmek isterseniz börek hamur ustası olmanız gerekir bir bakıma. Peki harika hamur işleri için doğru tarif nedir?

Koronavirüs sayesinde herkes ekmek ustası oldu. Ben de onlardan birisiyim ama benim hikayem daha eskilere dayanıyor. Bende evde ekmek, poğaça ve börek yapanlara hamur mayalandırmaya ilgili küçük tüyolar hazırladım.

Uzun yıllardır kendi ekmeğimi kendim yaparım. Yaklaşık 8 yıldır hem ekmeğimi hem de yoğurdumu kendim yaparım. Hamile olduğumu öğrendim ve evde yapabilecekken hazır almaya son verdim. Ne peynir ne ekmek ne de yoğurt..

Bende uzun yıllardır deneme yanılma yöntemiyle edindiğim tecrübelerime dayanarak sizler için evde nasıl hamur mayalanır anlamak istedim. Dikkat etmeniz gereken konuları başlıklar altında yazdım.

İşte en doğru evde hamur mayalamanın püf noktaları..

Kullanacağınız Malzemelerin Sıcaklığına Dikkat Edin

Hamur mayalamaya başlamadan önce kullanacağınız malzemelerin her zaman oda sıcaklığında olmasına dikkat edin. Hatta yumurta ve süt gibi buzdolabında muhafaza edilen ürünlerin en az 1 saat önceden buzdolabından çıkartın.

Maya Nasıl Aktive Edilir?

Hamur mayalarken kullanacağınız maya instant maya değilse mutlaka mayanızı ılık süt veya su ile aktive edin. Tekrar edelim ılık süt veya su.. Ne çok sıcak ne de çok soğuk olmamalı. Öte yandan mayalama işlemi yaparken içerisine bir tutam şeker veya bir tatlı kaşığı pekmez de eklemenizde fayda var. Şeker sayesinde mayanızın aktivasyonu 5 dakika içinde başlayacaktır.

Tuzu Bekletin

Tuzu eklemek için acele etmeyin. Tuz, mayalama işlemini riske atabilir. Bu yüzden hamuru yoğururken tarifinizdeki miktar doğrultusunda tuz ilave edin. Yoğurma aşamasında eklene tuz, hamurun daha güzel kabarmasını sağlayacaktır.

Mayalandırırken Ortam Isısına Dikkat Edin

Hamurunuzu yoğurduğunuz. Üzerini sımsıkı streç film ile sardınız. En az bir saat dinlendireceksiniz. Bu aşamada hamurunuzun oda sıcaklığında uygun bir ortamda beklemenizde fayda var. Ne sıcak ne de soğuk bir ortam olmalı. Daha hızlı mayalanması için güneş alan bir yere kesinlikle koymayın. Hamurunuz istediğiniz gibi kabarsa da fırından çıktıktan sonra aynı tadı vermeyecektir.

Ekstra Mayalandırın

Hamurunuzu 1 saat kadar dinlendirdikten sonra istediğiniz şekli verdiniz ve fırın tepsinize dizdiniz. Tekrardan mayalandırın. Bu aşamada üzerine nemli temiz bir bez örtün ve 15-20 dakika kadar mayalandırın. Ardından tepsinizi fırına koyabilirsiniz.

İlgili Haberler