Gıdalarda Kullanılan Doğal Aroma Maddeleri Nelerdir? İşte Yiyeceklerimize katılan şeyler
Hiç mutfağınıza giren yiyeceklere hangi maddeler katılıyor merak ettiniz mi? İşte Yiyeceklerimize eklenen Maddeler. Belki de ilk kez duyacaksınız..
Gıda katkı maddesi herhangi bir maddenin işlenmiş bir gıdada belli bir amaca yönelik kullanılmasıdır.
Gıda katkı maddeleri hammadde hazırlık, imalat, paketleme ve depolama gibi işlemler sırasında gıdaların bazı teknolojik ve organoleptik özelliklerini düzeltmek, biyolojik ve besleyici değeri korumak, gıdada meydana gelebilecek istenmeyen değişiklikleri engellemek, ürünün kalite ve raf ömrünü arttırmak amacıyla isteğe bağlı olarak da kullanılırlar.
Kullanım miktarı az ve kullanılmasının en önemli nedenlerinden birinin de rekabet amacı olduğu doğal veya yapay kaynaklı maddelerdir.
Doğal lezzet verici bileşenler:
Tamamen doğal kaynaklardan elde edilen doğada bulunan gıdaların içeriğindeki kendilerine has aromaların çıkarılması ile elde edilir.
Baharatlar: Bitki kısımlarının kurutulması ve öğütülmesi ile elde edilen, çok eski çağlardan beri kullanılan, gıda sanayisinde de kullanılan doğal lezzet (aroma) maddeleridir.
Uçucu yağlar:
Bitkilerden su destilasyonu ile elde edilen berrak, hafif bulanık, renksiz veya hafif sarımtırak renkte olan koku ekstraktlarıdır. Uçucu yağlar içerisinde bulunan bileşenler suda çözünen aroma maddeleridir. Su ile birlikte uçtukları için viskozitesi düşük maddelerdir. İçerisinde alkoller, aldehitler, esterler, ketonlar, fenoller bulunur.
Oleoresinler:
Yağ+mum kelimelerinden oluşur. Baharatlar veya baharlı otlardan çözgen ekstraksiyonu yoluyla elde edilen koyu kıvamlı ve renkli koku, tat ve renklendirici amacıyla kullanılan maddeleridir.
Hammadde ekstraksiyonu organik bir solvent ile gerçekleştirilmelidir. Viskoz yapıda olmasının nedeni içeriğinde mumsu yapıların olmasıdır. Gıdalar içerisinde ppm seviyesinde kullanılırlar. Antioksidatif ve antimikrobiyal etkiye sahip oldukları için insan sağlığı açısından tavsiye edilirler.
İzolatlar:
İzole edilmiş madde, tek bir maddedir. Örneğin kekikte timol maddesi bir izolattır. Pikler içerisinde en yüksek olandır. Oleoresinler ve uçucu yağlarda pikler toplu halde iken izolatlarda pikler tek başınadır.
Tütsü maddeleri:
Belli ağaçların yanması ile elde edilen aroma maddeleridir. Doğal hammaddenin yanması ile elde edilir.
Genellikle sosis, salam ve sosların tatlandırılmasında kullanılır. Örneğin barbekü sosu et ürünlerinde kebap tadını vermesi için kullanılır. Aynı zamanda gıdalarda koruyucu amaçlı olarak da kullanılırlar. Tütsü maddeleri doğal veya yapay kaynaklı olarak bulunabilirler.