Denendi ve onaylandı: Yoğurdun taş gibi olmasını sağlayan mayalama tekniği! Köylülerin sırrıyla...

Denendi ve onaylandı: Yoğurdun taş gibi olmasını sağlayan mayalama tekniği! Köylülerin sırrıyla...

Evde taş gibi köy yoğurdu yapmanın püf noktası

Köy yoğurdu, sadece lezzetli değil, aynı zamanda sağlığa da pek çok fayda sağlayan bir besindir. Köy yoğurdu, genellikle koyun sütünden yapılır ve koyun sütü, inek sütüne göre daha fazla protein, kalsiyum, iyot ve B vitamini içerir. Bu nedenle köy yoğurdu, kemik sağlığı, bağışıklık sistemi, tiroit fonksiyonu ve zihinsel gelişim gibi pek çok alanda olumlu etkiler gösterir. Köy yoğurdu ayrıca probiyotik bakteriler açısından da zengindir ve bağırsak florasını düzenleyerek sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur. Köy yoğurdu, hem kahvaltılarda hem de yemeklerin yanında tüketilebilir. Ancak ev yapımı köy yoğurdunu tercih etmek, katkı maddesi içermeyen ve daha doğal bir besin almak için önemlidir. Köy yoğurdu, hem damak tadınıza hem de vücudunuza iyi gelecek bir besin kaynağıdır.

Mynet.com sitesinde herkesin işine yarayacak köy yoğurdu tarifinin detayları paylaşıldı. İşte adım adım köy yoğurdunun tarifi

maxresdefault-007.jpg

YOĞURT İÇİN MALZEMELER

  • 1 litre süt
  • 1 tatlı kaşığı yoğurt
  • Cam, çelik veya toprak kap
  • Tencere
  • Battaniye veya örtü
  • Mutfak termometresi (tercihen)

YOĞURT YAPILIŞI

1. adım: Sütü orta ateşte ısıtın. Yavaş yavaş köpüklenmeye başlayınca altını kapatın.Bir mutfak termometresi kullanıyorsanız 85 dereceyi görene kadar bekleyin.
Süt ısınırken mutlaka sık sık karıştırın. Eğer sütü karıştıramayacak durumdaysanız benmari yöntemiyle ısıtın.
2. adım: Sütün ılınmasını bekleyin. Eğer bu işlemi daha hızlı yapmak istiyorsanız kaşıkla sürekli karıştırabilirsiniz. Parmağınızın dayanabileceği sıcaklığa gelinceye kadar bekleyin.
Termometre kullanıyorsanız 40 ile 45 dereceye gelmesi yeterli olacaktır.
3. adım: Kaba dökün. Sütü yoğurdu yapacağınız cam , toprak ya da çelik kaba koyun.
4. adım: Mayalayın. Sütten bir iki kaşık alın ve küçük bir kaseye koyun. Taze yoğurttan bir tatlı kaşığı alın ve kase içindeki süte koyup karıştırın. İyice karıştırdığınız süt ve yoğurt karışımını süt dolu kap içine boşaltın. Daha sonra sütü biraz karıştırın.
5. adım: Sıcaklığı koruyun. Sütün mayalanabilmesi için sıcaklığını koruması ve 35 derecenin altına düşmemesi gerekir. Bunun için süt kasesini bir örtü ya da bir battaniye ile iyice sarmalısınız. En az dört saat bekleyin. Bu sürede kaseyi hareket ettirmeyin.
6. adım: Buzdolabında saklayın. Kaseyi sardığınız örtüden çıkarın ve buzdolabına koyun. En fazla bir hafta içinde tüketin. Afiyet olsun.

fotoğraflar: youtube.com

İlgili Haberler