Bebeklere Tuvalet Eğitimi Verilirken Yapılması Gerekenler

Bebeklere Tuvalet Eğitimi Verilirken Yapılması Gerekenler

Tuvalet eğitimi de tıpkı sütten kesmek gibi bebekler için bir dönüm noktasıdır. Tahmin edeceğiniz gibi kilit nokta sabırdır.

Her bebeğin gelişimi farklı seyredebilmektedir. Bazı bebekler tuvalet eğitimine daha erken hazır olup, bazıları ise daha geç hazır olabilmektedir. Misal; bazı bebekler 2 buçuk yaşına geldiğinde artık tuvalet eğitimine başlanabilir. Fakat bazı bebekler ise, 2 buçuk yaşını geçmesine rağmen tuvalet eğitimi için erken olabilmektedir.

Peki, Bebeğimizin Tuvalet Eğitimine Hazır Olup Olmadığını Nereden Anlayacağız?

Öncelikle anne iyi bir gözlemci olup, çocuğunun tuvalete karşı tepkisini gözlemlemelidir. Çocuk artık tuvaletini yaparken gizlenmeye başlıyorsa (koltuk arkasına geçip, büyük tuvaletini orada yapıyorsa), tuvaletinden yani bezinden rahatsız oluyorsa, kıyafetlerini indirip çıkarmaya başladıysa, sabah kalktığında bezi kuruysa (gece altını ıslatmıyorsa), klozet veya lazımlığa ilgi duymaya başladıysa artık tuvalet eğitimine başlamanın zamanı gelmiş demektir.

Bebek Hazır, Peki Nasıl Başlayacağız?

Sadece bebeğin hazır olması yetmez. Annenin de bu sürece hazır olması gerekmektedir. Fazla gözde büyütmeye gerek yok. Çünkü eninde sonunda tuvalet eğitimini öğrenecek. Biraz zaman gerekiyor sadece.

Tuvalet eğitimine başlarken (hatta bence başlamadan önce daha iyi olur) siz çocuğa tuvalet eğitimi ile ilgili bir şeyler anlatmaya başlayın. Sakın anlamaz sanmayın, onlar sizi anlıyorlar. Ona “sen artık büyüdün, bundan sonra tuvalete yapacaksın, çişlere bay bay deme zamanı…” gibi cümlelerle anlatmaya çalışabilirsiniz. Oyuncaklarını da olaya dahil edebilirsiniz. Mesela kartondan bir klozet kapağı kesip, oyuncak bebeği oraya oturtup, tuvaletini yaptığından bahsedebilirsiniz. Yavaş yavaş bu anlatımlardan sonra çocuk tuvalete girdiğinde yabancılık çekmeyecektir.

Bezi çıkardıktan sonra bir daha geri takmamanızı tavsiye ederim. Eğer bir gün çabalayıp da olmadığını düşünüp geri takarsanız çocuğun kafası karışabilir ve durum ters tepebilir. İradeli ve kararlı ilerlemeniz gerekiyor. Bebeklere tuvalet eğitiminin en önemli kelimesi belki de sabırdır. Yani sabretmek gerekiyor.

Bebeğinizi lazımlık ya da oturtabiliyorsanız klozetle tuvalet eğitimine başlayabilirsiniz. Aslında klozet daha mantıklı gibi görünüyor. Çünkü lazımlığa alışan çocuğun tuvalet eğitimi için lazımlığı peşinde götürmek gerekebiliyor. Klozete alışan çocukta ise böyle bir durum olmayacaktır. Çünkü çoğu yerde klozet mevcut. Fakat bazı bebekler klozetten korkuyor ve oturmak istemiyor. Lazımlığa alışıyor. Böyle durumlarda da artık belki zamanla alışır diye beklemekten başka çare kalmıyor.

Özellikle ilk bir-iki gün her an her yere tuvaletini yapma ihtimali olabiliyor. O yüzden çok dikkatli olmak ve iyi gözlem yapmak gerekiyor. Rahat giyilip çıkarılabilen pijamalar kullanmakta fayda var. Tuvalet eğitimi süresi çocuktan çocuğa değişeceği için, kimileri 3-5 günde, kimileri 1 haftada ve kimileri ise 1 ayda hatta belki de daha uzun zamanda öğrenebiliyor. Ara ara çocuğunuzu tuvalete götürüp lazımlığa veya klozete oturtun. İlk günlerde tutmayı bilmediği için her an yapabilme ihtimali çok yüksek olsa da, zamanla tutmayı öğrenecektir. Dolayısıyla sizin de zaman aralıkları kafanızda daha net şekil almaya başlayacaktır.

Bebeklerde tuvalet eğitimi için tercih edilmesi gereken en ideal mevsim yazdır. Çünkü yazın çocuklar ıslak da gezse sıkıntı olmaz. Kışın üşüyüp hasta olabilirler. Ayrıca eviniz bahçeli ise çocuğunuzu yazın bahçeye çıkarabilirsiniz.

Sabrın sonu selamettir. Eninde sonunda herkes tuvalete alıştığına göre sizin çocuğunuz da zamanla alışacaktır. Umudumuzu kesmeyin. Tuvalet eğitiminde sabırlı ve sakin kalmaya dikkat edin. Elbette ki kolay bir süreç değil fakat çocuğunuz altına yaptığında ona kızıp bağırmamaya dikkat edin. Biraz dişimizi sıkmak gerekiyor yani bu süreçte. Çocuğu da ilk zamanlarda sürekli bunu öğretmek için; “Tuvaletin var mı?” gibi sorular sorarak bunaltmadan, “Hadi seninle tuvalete gidelim mi? Hadi sen beni tuvalete götür.” gibi cümleler kullanabilirsiniz.