Balığın Yanında Roka yemeyin uzak durun. Ortaya çıkardığı zarara bakın inanılmaz!

Balığın Yanında Roka yemeyin uzak durun. Ortaya çıkardığı zarara bakın inanılmaz!

Kışın gelmesiyle balık sezonu açıldı, balık artık sofralarda yerini almaya başladı. Çok yararlı olmasının yanında zehirleyici de olabilen balık, uzmanların önerilerine göre yanında roka ile tüketilmemeli.

Balığın yanında yaygın bir şekilde tüketilen roka hakkında uzmanlar uyarıda bulundu. Uzmanların uyarılarına göre balık ve roka birlikte tüketildiğinde balıkta bulunan kalsiyumun vücuttaki emilimi azalıyor.

Balığın haftada en az iki kez tüketilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, sıklıkla yapılan bir hataya işaret etti. Uzmanlar balıktan tam olarak fayda sağlanması için yanında roka tüketilmemesi gerektiğini söyledi. Beslenme ve Diyet Uzmanı Kamuran Diğdem Özkahya, balık tüketiminde dikkat edilmesi gereken hususları açıkladı.

Kemik erimesi olanlar dikkat

Kemik erimesi tedavi edilmedikçe omurga, kalça ile el bileklerinde kırık ve şiddetli ağrılara sebep olabileceğini belirten Özkahya, Bu sebeple kemik kaybına yol açan faktörlerden kaçınılması gerektiğinin altını çizdi. Özkahya, balığın yanında rokanın tüketilmesinin de kalsiyum emilimini azalttığına işaret ederek özellikle kılçıkla birlikte tüketilen balıkların barındırdığı kalsiyumun vücut tarafından alınabilmesi bu yanlışın yapılmaması gerektiğine dikkat çekti.

Balıkla birlikte limon tüketilir mi?

Limon balıkla birlikte tüketilebilen bir besindir. Hem balıktaki olası zehirli toksinleri yok eden limon, içeriğindeki antioksidanlar ve C vitamini ile birlikte balıkta bulunan omega 3'ün kullanımında artış göstermesini sağlıyor.

Yoğurt balıkla yenirse zehirler mi?

Ancak yoğurt aynı etkiyi göstermiyor. Hatta yoğurt balık yanında tüketildiğinde zehirleyici bir etki gösteriyor. Balık eğer bayatsa, içinde barındırdığı protein yapısındaki histamin oranı artış gösteriyor. Fazla histamin ise vücuda girdiğinde toksik etkisi göstereceği hakkında uzmanlar uyardı. Ancak balık taze ise balık tüketimi sırasında, öncesinde ya da sonrasında süt ürünlerinin tüketilmesinde bir sakınca olmayacağını belirtiyorlar.