Adet Gecikmesi Neden Olur? Adet Gecikmesi Riskli Midir?
Rutin olarak her kadının ayda bir kez, döllenmenin meydana gelmemesine bağlı olarak döllenmemiş yumurtaların vücuttan atılması süreci olan adet dönemi, 2-7 gün kadar sürmektedir.
Adetin periyodik düzeninde aksamalar, adet gecikmesi olarak adlandırılır. Menstrüasyon adet döngüsünün doğal bir sürecidir, sağlıklı kadınlar, menopoz dönemine girmemişse, döngüsel olarak ayda yaklaşık 1 kez tekrarlanan kanama ile döllenmemiş yumurtalıkları atarlar. Adet gecikmesi ile bu sürecin kesintiye ya da gecikmeye uğramasıdır. Döngü, her kadında farklı olmak üzere 21-35 gün arasında olur. Kanamalar 2 ile 7 gün kadar sürer. Eğer menstrüasyonda gecikme olursa, adet döngüsü bozulur. Farklı nedenlerden dolayı adet gecikmesi gerçekleşebilir ve her kadın için nedenler farklı olabilir. Adet gecikmesi, hormon salınımı ile yakından alakalıdır. Zaten bir jinekolog doktora gittiğinizde ilk olarak kan tahlili ister ve hormonlarınıza bakar. Hamilelik dönemi ve menopoz dönemi dışında tüm yetişkin ve sağlıklı kadınlar, düzenli adet görür. Adet gecikmesi, bir hastalık belirtisi olabilir. Alınan ilaçların yan etkileri de adet gecikmesine neden olabilir. Genel olarak, vücuttaki yaşlanma ile gelen değişikliklerin arka planında östrojen içeriği azalması söz konusudur, adet kanamasında gecikmeye yol açabilir.
Adet Gecikmesi Neden Olur?
Eğer menopoz ve hamilelik yoksa, yetişkin kadınlarda ve kızlarda adet döngüsü, adet gecikmesi varsa doktorunuz şu faktörlere bakar:
- Hasta başka hastalıkların tedavisi için ilaç alıyor mu
- Hastanın başka hastalıkları var mı
- Hastanın hormon durumu nasıl
Adet gecikmesi ile beraber;
- sıcak basması titreme ateş
- terleme soğuk ter var mı
- baş ve vücutta sıkışma var mı
- kas ve eklem ağrısı var mı
- kan basıncında artış veya azalma var mı
- sinirlilik ve kaygı var mı
- kilo verme hızlı kilo veriyor musunuz
- uyku düzeni bozuklukları var mı
konularında hastaya sorular sorar. 20-25 yaş arası kadınlarda, hızlı kilo verdiren diyetler, adet gecikmesine neden olmaktadır. Stres hormonlarının sentezini arttıracak tüm durumlar göz önünde bulundurulur.
Mevsimsel Adet Gecikmesi Hangi Aylarda Olur?
Mevsimsel adet gecikmesi, adetin başlaması gereken zamandan 3-10 gün geçmiş olmasına rağmen hala adet kanının gelmemesi ile kendini gösterir. Hastalıklar ve ilaç kullanımına bağlı olarak gelişir. Ani kilo veren kadınlar, hangi mevsimde diyet yapmışlarda adet gecikmesi mevsimi o dönem olacaktır. Yani tüm kadınları kapsayan özel bir mevsim yoktur. Stres, ilaçların yan etkileri, hızlı kilo verme, adet gecikmesine yol açar.
Adet Gecikmesi Nedenleri
Adet gecikmesi nedenleri arasında başka hastalıkların tedavisi için alınan ilaçların yan etkileri, başka hastalıklar, hastanın hormon salgısı, östrojen ve progesteron hormonlarının durumuna bağlı olarak, stres, ani kilo verme gibi nedenler yüzünden adet gecikmesi olabilir. Adet gecikmesi 10 günü geçerse doktorunuza gidin. Doktorunuz size
- FSH - folikül uyaran hormon
- LH- Lüteinize edici hormon testi
- Testosteron hormonu
- ACTH hormonu
- TSH hormonu
- T4 hormonu
- T3 hormonu
testleri yapacaktır. Bu test sonuçlarına göre, adetin düzene girmesi için gerekli ilaçları yazacaktır. Kadın genital bölgesinde, oluşan tümörler de adet gecikmesine neden olabilir. Kadınlarda pelvik bölgede oluşan enfeksiyonlar, adet gecikmesi nedenidir. Aşırı stres ve ani iklim değişimleri, kadınlarda adet gecikmesine yol açar.