Türkiye'de normalleşme ne zaman başlayacak? Normalleşmenin nasıl başlayacağı açıklandı!
Uzun bir süredir Türkiye'de pandemi kısıtlamaları bulunuyor. Kısıtlamaların nasıl kaldırılacağına ilişkin bilgiler gelmeye başladı.
Normalleşme süreci ne zaman başlayacak? Çarpıcı gelişmenin ayrıntıları belli oldu! İşte Ayrıntılar...
Uzun bir süredir Türkiye'de koronavirüs nedeniyle kısıtlamalar bulunmakta. Bu kısıtlamalar sokağa çıkma yasakları ve bazı işletmelerin kapalı olması gibi kısıtlamalardan oluşuyor.
En çok zor duruma yiyecek ve içecek sektörü düşmüş durumda. Sektör temsilcileri yasaklar ne zaman kaldırılacak merakla bekliyor.
Bugün Hürriyet gazetesi Türkiye'de normalleşme nasıl başlayacak bu ayrıntıları açıkladı. Kademeli olarak başlayacak olan normalleşme süreci hakkında detaylı bilgiler verildi.
Gerek vatandaşlar gerekse esnaf bir an önce salgının durmasını ve normalleşmenin başlamasını bekliyor.
Çok sayıda işletme sahibi ya iş yerlerini kapattı ya da devretti. Ayakta kalanlar ise ayakta kalmakta güçlük çekiyor.
Piyasanın hareketlenmesi için normalleşme sürecinin başlaması gerekiyor...
Hürriyet gazetesinde yer alan ayrıntılarda normalleşme süreci hakkında genel bir bilgilendirme yapıldı. En dikkat çeken Açıklamayı ise Prof. Dr. Levent Akın yaptı.
Prof. Dr. Levent Akın özellikle yiyecek sektöründe hizmet verenleri üzecek açıklamalarda bulundu ve şunları ifade etti:
Lokanta ve kafelerin açılmasıyla ilgili dünyada olmadığı gibi ülkemizde de özel bir kriter yok. Sadece okullar için bazı kriterler var.
En önem verdiğimiz şey, yüksek miktarda aşının kullanılması ve toplumun güvenliği. Bulunduğumuz durum ağustos ayındaki gibi bile değil. O dönemde hasta sayısı 200’lerde giderken, kurallar hafiflediğinde vaka sayısı 10 binlere geldi değerlendirmesinde bulunarak Prof. Dr. Levent Akın ifadelerini şu şekilde devam ettirdi:
Lokanta ve kafelerin açılması ancak testte pozitiflik oranları yüzde birin altına düştüğünde gözden geçirilmeli. Tabii toplumun 15 milyonunun aşılanmasının da büyük önemi var. Bunlara kesinlikle uyulması gerekiyor.
Yani normalleşmenin başlaması için ilk olarak vaka sayılarının düşmesi beklenecek. Vaka sayılarında gözle görülür bir şekilde düşüş olursa kısıtlamalar bir bir kaldırılacak.
Normalleşme süreci için ilk kural bu olarak karşımıza çıkıyor.
İkinci kural ise aşılamanın yeterli oranda yapılması..
Kritik gelişmeler Bilim Kurulu toplantılarında ele alınıyor. Elbette son kararı Cumhurbaşkanlığı verecek.
Vaka sayılarının günlük bine düşmediği müddetçe normalleşme sürecinin başlamayacağı dile getiriliyor.