Lezzetli ve içi Çok Daha iyi Pişmiş Yaprak Sarmanın Püf Noktası Kalem Gibi Sarma Tarifi

Lezzetli ve içi Çok Daha iyi Pişmiş Yaprak Sarmanın Püf Noktası Kalem Gibi Sarma Tarifi

Yaprak Sarma Türk mutfağının gelmiş geçmiş en ünlü dolma çeşitlerindendir. Yaprak sarmanın incelikleri ise iç malzemesinin hazırlanmasında saklı.. Peki kalem gibi yaprak sarma nasıl pişirilir? Yaprak sarma tarifi

Bugüne kadar açıkçası çok sayıda tarif inceledim ancak incelediğim çok sayıda tarif doğru düzgün bilgiler içermiyor. Ben de büyük annemi aradım uzun uzadıya dinledim.

Tarifin ayrıntılarını ise not aldım. Yaprak sarma yaparken de bu tarifi uyguladım. Uygulamış olduğum tarif sayesinde de içi iyice pişmiş harika bir yaprak sarma oldu.

Bu sevincimi sizlerle paylaşmak adına yaprak sarmanın tüm inceliklerini sizlerle paylaşmak istedim.

Malzemeler

1_ 2 orta boy domates

2_ 2 orta boy soğan

3_ 250 gr tavuk göğsü ya da kıyma veya ceviz

4_ 1 tutam maydanoz

5_ 1 yemek kaşığı tuz

6_ 2 yemek kaşığı salça

7_ 2 veya 1 çay kaşığı pul biber(isteğe bağlı)

8_ 1 çay bardağı sıvı yağ

9_ 2 su bardağı pirinç

Dileyenler için:

10_ 2 diş sarımsak

11_ 1 yemek kaşığı sumak

12_ 2 çay kaşığı kuru nane

Hazırlanışı

Yaprak sarmamızın iç harcı için ilk öncelikle derin bir salata tepsisine domates ve soğanı iyice dilimliyoruz. Sarmamızı iyice sarmamız için olabildiğince ufak doğramamız önemli. Sekiz kişilik bir menüye uydurmamız için orta boy iki domates ve iki soğan yeterli olacaktır. Özellikle doğu mutfağımıza has olabilecek şekilde, yaklaşık iki yüz elli gram tavuk göğsü ya da kıyma ekleyebilirsiniz. Burda dikkat edilmesi gereken tavuk göğsünün de iyice ufak bir şekilde doğranması olacaktır. Bunun dışında et yerine özellikle karadeniz bölgesinin usullerine has olaraktan ceviz ekleyebilirsiniz. Ek diğer harç olarak bir tutam maydanoz ve tepeleme olmadan bir yemek kaşığı tuz ekleyebilirsiniz. İki yemek kaşığı salça ve iki çay kaşığı pul biber ve küçük bir çay bardağı sıvı yağı ekleyerek harcı iyice karıştırın. Ardından iki su bardağı yıkanmış pirincinizi harca ilave ederek karıştırmaya devam edin. Bunun dışında iç harca dileyenler; iki diş sarımsak, bir yemek kaşığı sumak ve iki çay kaşığı kuru nane de ekleyebilirsiniz. Harcımız bu şekilde tamamen hazır olmuş olacaktır.

Yaprak sarmasının harcı dışında yaprakların da hazırlanması gerekecektir. Eğer yapraklar hazır değil ve taze koparılırsa ilk öncelikle ılık bir su ile iyice yıkanıp süzülmesi gerekecektir. Daha sonra oldukça sıcak bir suyun içine yaprakları koyunuz. Yapraklarınız yaklaşık üç dakika içerisinde sertliğinden arınmış olup sarılacak kıvama gelecektir. Süre dolduktan sonra yapraklarınızı sıcak sudan süzüp soğuması için geniş bir tepsiye alınız. Bu şekilde soğumakta olan yapraklarınızı ellerinizi yakmadan kullanılabilir duruma getirmiş olacaksınız.

Sarmalarınızın ince bir şekilde sarılmasını istiyorsanız önünüze geniş bir tabak alıp yaprağınızı serin. İç harcınızdan bir kaşık alıp bir parmak olacak şekilde yatay düzlemde dizin. Bunun dışında yaprağın sağ ve solunu içe doğru bükün ve size yakın olan kısımdan ilerleyecek bir şekilde ilgiyle sarın. Sardığınız sarmaları hemen tencereye koymadan önce dikkat etmeniz gereken bir durum olacaktır.

Tencerenin dibine, yapmakta olduğunuz yapraklarınızın yapışıp yanmaması için hazır olan yapraklardan serin. Dilerseniz kemikli ette koyabilirsiniz. Bu şekilde leziz bir tada kavuşmuş haşlanmış et elde edeceksinizdir. Bu aşamadan sonra yapraklarınızı düzenli bir şekilde tencereye dizebilirsiniz.

Dizme işlemi bittikten sonra tencerenin kenarlarından iki santim boşluk bırakacak ve iç yüzü sarmalara deyecek az derinlikli düz bir tabak ekleyin. Bu sıkıca sardığınız sarmalarınızın açılmasını engelleyecektir. Daha sonra tabağın yan tarafından orta hizasına gelecek şekilde su ekleyin. Suyun tabağı aşmamasına dikkat edin. Böylelikle tencereyi ateşin üstüne koyabilirsiniz. Neredeyse içerisinde su kalmayacak şekilde olunca ateşi söndürün ve bir beş dakika dinlenmeye bırakın. Bu şekilde leziz yaprak sarması yemeğinize kavuşmuş olacaksınız

İlgili Haberler