Kredi Çekecekleri İlgilendiriyor Kredilerde Yeni Dönem Başlıyor ! Detaylar Belli oldu

Kredi Çekecekleri İlgilendiriyor Kredilerde Yeni Dönem Başlıyor ! Detaylar Belli oldu

Bankalardan kredi çekmek isteyen çok sayıda vatandaş var. Kimi 20 Bin Türk lirası kimi 100 bin Türk lirası kredi çekiyor. Herkes bütçesine göre.. Ancak kredilerde değişikliğe gidiliyor. Yeni karar belli oldu

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan paylaştığı Ekonomi Reform paketi ile yeni kapsamda hayatımıza yenilikler giriyor. Kredi yaşam döngüsü projesi hayatımızda yer alıyor. Özellikle kredilendirme kararlarının doğru yapılması, canlı takip edilecek kredi akşının etkili yönetilmesi planlanmaktadır.

Üstelik burada hayatımıza girecek ‘’erken uyarı sistemi ‘’ sorun yaratabilecek kredi potansiyelini düşürmesi hedefleniyor.

Proje kapsamında süreçlerin akışını değiştirecek karar süreçleri aşamaları aşağıdaki şekildedir.

  1. Doğru Kredi
  2. Doğru Teminat
  3. Doğru Vade
  4. Erken Uyarı sistemleri

Krediye doğrudan etki edecek bu hamleler ayrıca kredi değerliliğine fayda sağlayacak. Ödeme alışkanlıkları, kredi haritaları, kredi notu aktif bir şekilde kullanılacak. Özellikle şirketler sorunları hızlı bir şekilde bir sorun olmadan önce fark etme ayrıcalığına kavuşmaktadır.

 

Tedbir Mekanizmaları Oluşturuluyor

 

Ekonomi Reform Paketi hayatımıza önemli yenilikleri getiriyor. Finansal sektör altında planlanan düzenlemeye göre, bankacılık sektörü şunları hedeflemektedir. Operasyonel yeniden yapılandırma, firma rehabilitasyon süreci fonksiyonları oluşturmak. Sorunlu kredilerin önceden fark edilmesi katma değer üretme, istihdam yaratma potansiyeli içeren rehabiliteye yönelik girişim sermayeleri fonlarını bu alanda aktif olarak kurulması gündeme gelmektedir.

Tedbir mekanizmaları, donuk alacaklar için varlık yönetim şirketlerine satışı sağlanacak. Aktif rolden silinmesi vb. tüm yöntemler bilançodan çıkarılacak. Düzenlemeyi içeren kredilerin menkul kıymet açısından mevzuat değişiklikleri yapılacak. Bu sayede mevcut bilanço dışına çıkartılması sağlanması planlanmaktadır.

Risklere Karşı Aktif Takip

 

Kredi yaşam döngüsü projesinin aktif olarak planladığı odak noktalar aşağıdaki şekildedir.

  1. Hızlı Uyarı Sinyalleri
  2. Kredibilite
  3. Kredi
  4. Teminat
  5. Vade

Bu sayede müşteri portföylerinde bulunan riskler aktif bir biçimde takip edilmesi sağlanacak. Özellikle risklilik durumu, açılması düşünülen kredi limiti gibi ticari sorunlar yaratması muhtemel olan sorular önceden yanıt alınmasını sağlamaktadır. Hatta firmalar faaliyet ve devamlılık kredi durumlarıda kolaylıkla ölçüm sağlanabilecek.

İzleme sistemi potansiyel olarak firmaların aşağıdaki yapıları detaylı bir şekilde incelemeden geçmektedir.

  1. İcra
  2. İflas
  3. Konkordato
  4. Birleşme
  5. Tasfiye
  6. Ortaklık Yapıları
  7. Hisse Devirleri
  8. Unvan Değişiklikleri

Detaylı olarak burada bütün toplantı vb. tüm ayrıntılarda ek olarak görülmesi sağlanmaktadır. Hizmet bir çok konuyu içerirken en önemli başlıklar özellikle kredi türleri, vade ve teminat yapıları vb. önemli başlıkların tümünü içermektedir.

 

20 Bin Firmaya İstihdam Kredisi Sağlanıyor

 

2019 yılında istihdam kredi paketi baya bir ilgi görmüştü. 2 Yıl süreyle anapara ödemesi alınmadan, 5 yıl vadeli maliyeti çok düşük işletme kredileri kullandırılmıştı. Hazine ve Maliye Bakanımız Lütfi Elvan merak edilen bazı soruları yanıtladı. 20 binden fazla firmanın yaklaşık 34.7 milyar liranın üzerinde bir tutarda kredi kullandığını açıklamaktadır. Hatta Ekonomi Reform Paketi ile bu istihdam devam edeceğini dile getirmektedir.

İlgili Haberler