3 2 1 Poğaçası Tarifi

3 2 1 Poğaçası Tarifi

Genelde Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden olan hamur işleri için acıktırır derler. Oysa şimdi size lokum gibi ağızda dağılan ve tok tutan 3 2 1 poğaçası tarifi vereceğiz..

SAHURDA TOK TUTAN 3 2 1 POĞAÇASI

Ramazan ayında sahurlarda genellikle hamur işleri tercih edilir. Bunların çoğu mayalanma gerektiren tariflerdir. Ancak, 3 2 1 poğaçası mayalanma gerektirmez ve dışı çıtır çıtırken içi yumuşacıktır. Bu tarif için toplamda 5 malzeme gereklidir. Bunlar;

3 kabartma tozu

2 su bardağı yoğurt

1 su bardağı ay çiçek yağı

Alabildiği kadar un

Çörek otu, susam, galeta unu veya mısır unu (üzeri için)

Poğaçanın yapımında 3 adet kabartma tozu kullanımı korkutmamalıdır. Kabartma tozu piştikten sonra tat veya koku bırakmayacaktır. Çünkü yoğurt bunu engelleyecektir. Yapılışı;

2 su bardağı yoğurt geniş bir kaba alınır ve içine bir su bardağı ay içek yağı eklenir. İkisi karıştırıldıktan sonra bir bardak un eklenir ve un eklendikten sonra kabartma tozu eklenir. Ardından un, cıvık bir hamur kıvamı elde edilene kadar eklenir. Hamur yaklaşık olarak 5 dakika boyunca tezgâhta yoğurulur. Daha sonrasında yoğurulan hamur küçük bezelere ayrılır. Mayalanmasına gerek yoktur ancak bezelere ayrılıp tepsiye dizilen hamur 15 veya 20 dakika bekletilirse sonuç daha iyi olacaktır. Ancak bu, isteğe bağlıdır. 3 2 1 poğaçası oldukça pratik ve lezzetli olmasının yanı sıra hafif bir hamur işidir.

İçerisine isteğe bağlı olarak zeytin ezmesi, kaşar peynir, krem peynir veya damak tadına göre değişebilen harç eklenebilir. Fırın önceden ısıtılmış olmalıdır. Ancak davul fırın kullananlar da rahatça yaparlar. Çünkü 3 2 1 poğaçasının üzerinin kızarması pişmesi için yeterlidir. Poğaçalar fırına verilmeden önce üzerine isteğe bağlı olarak susam, çörek otu, mısır unu veya galeta unu eklenebilir. Bu, lezzetinin arttıracaktır.

3 2 1 poğaçasının en önemli püf noktalarından birisi, hamur yoğurulduktan sonra en azından yarım saat bekletilmişidir. Bu isteğe bağlı olsa da bekletilen poğaça daha güzel ve yumuşak olacaktır. Bu hamur mayalanma gerektirmese de yine de beklemesi daha iyi sonuç verir. Davul fırın kullananlar için diğer bir öneri ise poğaça hamuru cıvık olduğundan dolayı fırının altı, daha çabuk işlev görüp poğaçanın altını daha hızlı pişirecektir. Bu, poğaça pişerken kontrol edilmelidir. Poğaçanın altı piştiyse alt düğmesi kapatılıp üstü pişene kadar bekletilir. Afiyet olsun.

İlgili Haberler