Unun Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Unun Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Türk mutfağında hamur işleri yaygındır. Börek veya poğaça yapmak için mutlaka una ihtiyaç duyarız. Kek ve pasta içinde elbette una ihtiyaç vardır! Peki un bozulur mu? Neye dikkat etmemiz gerekir? İşte bilmeniz gerekenler..

Sofralarımızın baş tacıdır hamur işleri. Hamur işi denildiği zaman unsuz hamur olmaz. Ancak kullanacağımız un zaman zaman bizi hasta edebilir. Dikkat etmemiz gereken bazı kurallar var. Şimdi Sizlere bu kurallar hakkında bilgi vereceğiz. Sizlerde bu uyarılara mutlaka kulak verin.

Un Bozulur Mu? Unun Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Mutfakta kullanılan malzemelerin başında un gelir. Unla yapılan hamur işi, tatlılar, börekler sıklıkla tercih edilen menüler arasında yer almaktadır. Paketli olarak alınan unun bozulması durumunda insan sağlığına zararlı maddeler üretmeye başlar.

Bozuk un kullanılırsa mide bulantısına, bağırsak sorunlarına hatta ileri seviye de zehirlenmeye bile neden olabilir. Sıcak ve nemli hava unun bozulmasına sebep olmaktadır.

Unun bozulmaması için öncelikle iyi muhafaza edilmesi ve kullanıma göre küçük veya büyük paket alınması gerekir. Unu fazla kullanan birisi değilseniz unu büyük paket yerine küçük paket alıp daha çabuk bitirmeye özen gösteriniz.

Sıcak ve nemli havaya maruz kalan un ekşir, bozulur hatta bazen de böceklenir. Böceklenme sorununun önüne geçmek için unu kullandıktan sonra ağzını sıkıca kapatmayı unutmayınız.

Unun Bozuk Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Unun bozuk olduğunu anlayabilmeniz içi bazı püf noktaları bulunur. Unun bozulup bozulmadığını anlamak için şunlara dikkat edebilirsiniz;

• Unun bozuk olup olmadığını tespit etmenin en iyi yolu unu koklamaktır. Bozuk olmayan un nötr bir kokuya sahipken bozuk unun ekşi bir kokusu vardır.

• Bozulmuş olan unun renginde bozulmalar olur, rengi matlaşır.

• Un neme maruz kalırsa kümeler şeklinde kalıp haline gelir. Bu durumda unu derhal atmalısınız.

• Ununuz kötü kokmuyorsa, çok fazla kalıplaşmamışsa eleyerek kullanabilirsiniz.

Unu Uzun Süre Muhafaza Etmenin Yolları

Mutfakta sıklıkla özellikle de hamur işinde kullandığımız unu uzun süre muhafaza etmenin pek çok yolu bulunur. Unu uzun süre muhafaza etmenin yollarından bazıları şunlardır;

• Unu plastik kaplar yerine cam saklama kabında muhafaza ederseniz daha uzun süre taze kalacaktır.

• Saklama kabının içine bir yaprak defne atarsanız böceklenme ve bozulmayı önler.

• Serin, nemin az olduğu dolap içleri muhafaza etmek için daha uygundur.