Çiçek bakım uzmanlarının  vermediği sır: Orkideler böyle daha hızlı çoğalıyor

Çiçek bakım uzmanlarının vermediği sır: Orkideler böyle daha hızlı çoğalıyor

Çiçek bakım uzmanlarının sır gibi sakladığı orkide çoğaltma yöntemi

Orkide yetiştirmek isteyenler için farklı çoğaltma yöntemleri mevcuttur. Orkide, aşkın simgesi olan ve pek çok kişi tarafından tercih edilen bir çiçek türüdür. Orkideyi yapraktan, dalından veya kökünden çoğaltmak mümkündür. Orkidenin çoğaltılması sırasında bazı önemli noktalara dikkat etmek gerekir. Orkide nasıl çoğaltılır sorusunun cevaplarını sizler için derledik.

Hurriyet.com.tr adresinde yer alan bilgiye göre; Orkie çiçeklerinin yavrularına keiki denir ve kolayca çoğaltılırlar. Keikiler genellikle ilkbaharda oluşur. Oluştuktan sonra keiki köklerini dikkatlice ayırmak gereklidir. Kesilen keikinin iki adet yaprağı ve bir kökü olmalı. Eğer keikinin hiç yaprağı yoksa çoğaltma işlemi başarısız olabilir.

maxresdefault.jpg

Mynet.com sitesinde orkide çoğaltmaya dair bilinmesi gereken her şey paylaşıldı.

ORKİDE NASIL ÇOĞALTILIR?

  • Çelikle çoğaltma tekniği, üretilecek bitkiden alınan ve çelik adı verilen bir gövde, kök veya yaprak parçası ile yeni bir bitki oluşturma tekniğidir. Bu yöntemi kullanabilmeniz için orkidelerinizin yeterince gelişmiş olması ve farklı noktalardan sürgünler vermesi gerekmektedir.

  • Bir diğer orkide çoğaltma yöntemi ise ayırma yöntemidir. Phalaenopsis orkide çok seyrek kökünden yavru verir. Yavru yeterince köklenir ve en az iki yapraklı olursa o zaman ayırabilirsiniz.

Orkidenin kökten yavru vermesi çok az görülür ama eğer yeni yapraklar çıkardığı orta kısım bozulursa, o zaman kökten birden fazla yavru oluşturur. Bazıları yavru oluştursun diye bitkinin merkez yapraklanma yerini tahrip eder. Ancak bunu tavsiye etmiyoruz, çünkü orkideyi tamamen öldürebilirsiniz.

Bu yöntemi kullanmak için en doğru zamanı beklemeniz gerekir. Orkideler aktif büyüme döneminden ve çiçek açtıktan sonra kök sürgünleri verir. Bu sürgünler üzerinde yeni yeşil yapraklar meydana gelecektir. Orkideniz oldukça büyüdüyse, farklı noktalardan birçok kök sürgünü verdiyse ve birçok farklı yaprak grupları ortaya çıktıysa ayırarak çoğaltabilirsiniz.

  • Orkidenin uç kısımlarında oluşan bebek orkidelere keiki denir. Ana gövdeye bağlı oldukları halde kök veren bu orkideleri ayırarak çiçeğinizi çoğaltabilmeniz mümkündür.

İlgili Haberler