Etsiz Çiğ Köfte Tarifi

Etsiz Çiğ Köfte Tarifi

Çiğ Köfte Türk mutfağının en sevilen lezzeti - Tadını etlisinden ayıramayacağınız ustalara taş çıkartacak etsiz çiğ köfte tarifini püf noktalarıyla sizler için hazırladık. İşte mis gibi etsiz çiğ köfte tarifi..

ETSİZ ÇİĞ KÖFTE TARİFİ

Etsiz çiğ köfte, ülkemizin dört bir tarafında sıkça tüketilen, herkes tarafından beğenilen son derece lezzetli bir atıştırmalıktır. İştah kabartıcı bir özelliğe sahip olan etsiz çiğ köfte isteğe bağlı olarak çeşitli şekillerde servis edilebilir. Dürüm şeklinde sunulabileceği gibi porsiyon şeklinde de sunulabilen etsiz çiğ köfte, göbek marul ve nar ekşisi eşliğinde servis edildiğinde daha da lezzetli bir duruma gelir.

Hazır alınan çiğ köfte ile evde yapılan arasında büyük bir lezzet farkı olduğu birçok kişi tarafından dile getirilir. Bu yaygın görüş nedeniyle çiğ köfteyi evde yapmak yerine dışarıdan satın almak toplumun büyük bir kesimi tarafından daha cazip gelir. Ancak malzemelerin oranı doğru bir şekilde ayarlanıp hazırlık aşamaları sırasıyla uygulandığı takdirde ev yapımı çiğ köfte de dışarıdan hazır alınan ile aynı lezzete sahip olur. Ev yapımı çiğ köfteden aynı lezzeti alamayan kişilerin muhtemelen çiğ köfteyi hazırlarken kullandıkları malzemeler ya da uyguladıkları tekniklerde ufak da olsa bazı hatalar yaptıkları söylenebilir.

Etsiz Çiğ Köfte İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

Etsiz çiğ köfte için gerekli olan malzemeler şunlardır:

  • 3 yemek kaşığı isot
  • 2 çay bardağı zeytinyağı
  • 2 adet kuru soğan
  • 5 diş sarımsak
  • 4,5 su bardağı ince esmer bulgur
  • Tepeleme 3 yemek kaşığı domates salçası
  • 7 adet buz parçası
  • Tepeleme 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 kase hazır domates rendesi
  • Yaklaşık 2 tatlı kaşığı öğütülmüş kaya tuzu
  • ½ (Yarım) çay bardağı doğal nar ekşisi
  • 4 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 2 çay kaşığı kimyon

Etsiz Çiğ Köfte Nasıl Yapılır?

Etsiz çiğ köftenin yapım aşamaları sırasıyla şu şekildedir:

Bir kase içerisine 3 yemek kaşığı isot ve yaklaşık 1 çay bardağı zeytinyağı eklenerek iyice karıştırılıp bir kenara alınır.

Çiğ köfteyi yoğurmak için 2 adet kuru soğan çok ince bir şekilde doğranarak bir kap içerisine alınır.

5 diş sarımsak bıçak yardımıyla hafifçe ezilip ardından ince ince doğranır. Doğrama işleminin ardından sarımsakların üzerine bıçak ile iyice bastırılır.

Paslanmaz çelikten yapılmış çiğ köfte tepsisi içerisine 4,5 su bardağı ince esmer bulgur ilave edilir.

Bulgurun üzerine doğranmış soğan ve sarımsaklar eklenerek yoğurma işlemine başlanır.

Bulgur, soğan ve sarımsak birbirine karıştıktan sonra üzerine tepeleme 3 yemek kaşığı domates salçası ve 3 adet buz parçası ilave edilip yoğurma işlemine devam edilir. Buz parçaları tamamen eriyinceye kadar yoğurma işlemi sürdürülür.

Buz parçaları tamamen eridikten sonra tepeleme 1 yemek kaşığı biber salçası, 3 yemek kaşığı hazır domates rendesi ve 3 adet buz parçası ilave edilip yoğurma işlemine devam edilir.

Buz parçalarının yaklaşık yarısı eridikten sonra harcın üzerine hazır domates rendesinin geri kalan kısmı ilave edilip yoğurma işlemine hız kesmeden devam edilir.

Buzlar eriyip bulgur tam anlamıyla yumuşadıktan sonra harcın tam ortasına kasede bekletilen zeytinyağı – isot karışımı ilave edilerek yaklaşık 15 dakika kadar yoğurma işlemine devam edilir. Bu esnada bulgurun kurumaması amacıyla harcın üzerine 1 adet buz parçası daha ilave edilmesi tavsiye edilir.

Ardından yaklaşık 2 tatlı kaşığı öğütülmüş kaya tuzu, yarım çay bardağı doğal nar ekşisi, 4 çay kaşığı kırmızı toz biber ve 2 çay kaşığı kimyon ilave edilip yaklaşık 5 dakika yoğrulur.

Son olarak harcın üzerine 1 çay bardağı zeytinyağı ilave edilerek birkaç dakika yoğrulur ve 10 dakika dinlendirilir.

Dinlendirme işleminin ardından bütün harç bitinceye kadar sıkma işlemi gerçekleştirilerek çiğ köfte sunuma hazır hale gelir.

Etsiz Çiğ Köftenin Püf Noktaları Nelerdir?

Etsiz çiğ köftenin bazı püf noktaları şunlardır:

Soğanın olabildiğince ince doğranmış olması gerekir.

Çiğ köfteyi buz eşliğinde yoğurmak bulgurun kurumasını engelleyerek gerçek çiğ köfte lezzetinin oluşmasına olanak sağlar. Gerçek bir çiğ köfte elde etmek için yoğurma işlemi esnasında kesinlikle su kullanılmaması gerekir.

Çiğ köfteyi şekillendirirken eldiven takılması bu işlemin daha pratik olarak gerçekleşmesini sağlar.

İlgili Haberler