1 gram tüketildiğinde bile hafızaya etki eden 5 baharat! Aşçılar da biliyor

1 gram tüketildiğinde bile hafızaya etki eden 5 baharat! Aşçılar da biliyor

Türk mutfağında da yer alan 5 baharat tam bir hafıza dostu. İşte beyne iyi gelen o baharatlarla ilgili bilmeniz gereken her şey

Hafıza, öğrenme ve hatırlama yeteneğimizden biridir. Hafızamızı etkileyen pek çok faktör bulunmaktadır. Yaş, stres, uyku kalitesi, beslenme gibi etmenler hafızamızın gücünü artırabilir veya azaltabilir. Beslenmemize ekleyeceğimiz bazı baharatlar ise hafızamızı destekleyerek zihnimizi açabilmektedir.

Hafıza dostu 5 baharat bulunuyor!


1. Zerdeçal: Zerdeçal, antioksidan ve anti-inflamatuar özellikleriyle bilinen bir baharattır. Zerdeçalın içindeki kurkumin maddesi, beyin fonksiyonlarını iyileştirerek hafızayı güçlendirir. Ayrıca zerdeçal, Alzheimer hastalığına karşı koruyucu etkisi olduğu da gösterilmiştir Zerdeçalı yemeklere, çorbalara, salatalara ekleyebilir veya süt ile karıştırarak içebilirsiniz.

2. Tarçın: Tarçın, kokusu ve tadıyla sevilen bir baharattır. Tarçın, kan şekerini düzenleyerek beyne giden kan akışını artırır. Bu da hafızayı ve konsantrasyonu olumlu yönde etkiler . Tarçını süt ile içebilir, yoğurda veya meyvelere serpebilirsiniz.

3. Safran: Safran, dünyanın en pahalı baharatlarından biridir. Safranın depresyon ve stres üzerinde olumlu etkileri vardır Ayrıca safran, öğrenme yeteneğini ve hafızayı geliştirir . Safranı pilavlara, çorbalara veya tatlılara ekleyebilirsiniz.

4. Zencefil: Zencefil, sindirim sistemi için faydalı bir baharattır. Zencefil aynı zamanda hafızayı kuvvetlendirir . Zencefilin içindeki gingerol maddesi, beyin hücrelerini koruyarak nörodejeneratif hastalıklara karşı korur . Zencefili çay olarak içebilir veya yemeklere ekleyebilirsiniz.

5. Karabiber: Karabiber, yemeklere lezzet katan bir baharattır. Karabiberin içindeki piperin maddesi, beyin fonksiyonlarını iyileştirerek hafızayı destekler . Ayrıca karabiber, zerdeçalın emilimini artırarak onun etkisini de güçlendirir. Karabiberi yemeklere veya salatalara ekleyebilirsiniz.

maxresdefault-011.jpg

Bu baharatları beslenmenize dahil ederek hafızanızı güçlendirebilir ve zihninizi canlandırabilirsiniz. Ancak her besinde olduğu gibi baharatları da aşırı tüketmemeye dikkat edin. Alerjisi veya hassasiyeti olanlar doktoruna danışmadan kullanmasın.

ZERDEÇAL NASIL TÜKETİLMELİ?

Zerdeçalı yoğurtla tüketebilirsiniz. Haberturk.com sitesinde yoğurtlu zerdeçalın diğer faydaları da sıralandı. Yani yoğurtlu zerdeçal sadece hafızayı geliştirmiyor.

Bakın yoğurtlu zerdeçalın diğer faydaları neler?

*Antienflamatuar özellikli besin maddesidir. Bu nedenle vücuttaki iltihapları giderici özelliği vardır. İltihap oluşumunu da önler.
*Sindirim sistemini düzenler. Şişkinlik, kabızlık şikâyetlerinin önüne geçer.
*Kilo kontrolü üzerinde etkilidir. Yağların eritilmesine yardımcı olur. Tok tutucu özelliği sayesinde çok fazla yemek yenilmesinin de önüne geçer.
*Vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlar. Bu sayede vücuttaki zararlı maddeler atılır ve vücut temizlenir.
*Bağışıklığı güçlendirir.
*Karaciğer yağlanmasına iyi gelir.
*Kan şekerini düzenler.
*Vücuttaki toksinlerin atılmasına verdiği destek sayesinde cildi güzelleştirir.

Kaynaklar:

[1] https://www.artigercek.com

[2] https://www.solmeydan.com

[3] https://www.aydinlik.com.tr

[4] https://www.acibadem.com.tr

İlgili Haberler