Beyaz Peynirli Börek Tarifi

Beyaz Peynirli Börek Tarifi

Peynirli börek Türk mutfağını vazgeçilmez börek çeşitlerinden biridir. Ancak kıvamını herkes tutturamaz. Şimdi sizlere hazır yufkadan peynirli börek tarifi vereceğiz.

Peynirli börek her zaman yapımı en kolay börek çeşidi gibi görünse de onu yumuşacık yapacak şeyi iyi ayarlamak ustalık gerektirir.

Canım ne zaman hamur işi yemek istese mutlaka peynirli börek yaparım. Hem malzemesinin az oluşu hem de her an elimin altında oluşu kolayıma gelir. Ama ilk başlarda ne yumuşak oluyordu ne de nar gibi kızarıyordu. Deneye deneye değil ustasından öğrendim yumuşacık böreğin sırrını. İşte ustasından öğrendiğim ve severek yaptığım böreğin sırrını sizlerle paylaşacağım.

Tarifte de anlayacağınız üzere sırrı bol sosunda. El açması yufkadan da yapacak olsanız hamuru açarken un yerine yağ kullanın. Her zaman iyi kızarmış ve yumuşacık börek elde etmiş olursunuz. Bol yağ ve süt kullanarak yumuşacık puf puf kabaran börek yapmak isteyenleri doğru yerdesiniz.

İşte nar gibi kızaran puf puf kabaran yumuşacık peynirli börek tarifi..

Malzemeler

  • 5 tane yufka
  • 250 gram beyaz peynir
  • Yarım demet maydanoz
  • 2 tane yumurta
  • 500ml süt
  • Yarım litreye yakın sıvı yağ
  • Susam

Yapılışı

İlk olarak yufkalarınızı soslamak için yarım litreden 1 parmak eksik sıvı yağ ve soğuk sütü geniş bir kabın içerisinde karıştırın. Fırın tepsinize yağlı kağıdınızı yerleştirdikten sonra ilk yufkayı serin ve kenarlarının dışarıda kalmasını sağlayın. Ardından ikinci yufkayı da aynı şekilde serin. Üzerine rendelediğiniz beyaz peynir ve ince ince kıydığınız maydanoz karışımını ikinci yufkanın üzerine yayın. Üçüncü yufkayı da aynı şekilde serdikten sonra sosunuzdan bolca üzerinde gezdirin. Üzerine bir yufka daha serin ama bu sefer dışarıda parça bırakmayın. Sosunuzdan bolca üzerine gezdirin.
Sosun üzerine bir yufka daha serin ve yine kenarları içeride kalsın. Üzerine de peynirli harcın kalanını ekleyin. Son yufkanızı da yerleştirin. Kalan sosunuzun tamamını yufkanın üzerinde gezdirdikten sonra en alttaki yufkaların kenarlardan taşan parçalarını böreğin üzerine doğru kapatın.

İki yumurtanın sarısını böreğin üzerine fırça yardımıyla sürün. Üzerine de süslemek için susam serpin.

Önceden altlı üstlü ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 45 dakika pişirin.

Şimdiden afiyet olsun..

İlgili Haberler