Türk Mutfağından Damak Çatlatacak Bir Lezzet Tavada Ay Böreği Tarifi

Türk Mutfağından Damak Çatlatacak Bir Lezzet Tavada Ay Böreği Tarifi

Ay böreği, Türk mutfağının gün yüzüne çıkmamış bir börek çeşididir. Şimdi sizlere tarifi ve malzemeleriyle ilgili bilgiler vereceğiz. Ay böreğinin yapılışı..

Hem doyurucu hem de lezzetli mi lezzetli bir börek tarifi arıyorsanız doğru yerdesiniz. İşte Ay Böreği tarifi..

Hem basit hem de doyurucu.. Pandemi nedeniyle evde kaldığımız dönemde sağlımızı korumak amacıyla uzun bir süre ekmek bile almaya çıkmadık. İşte bu dönemde yapmadığımız hamur işi de kalmadı. Bu dönemde bende oldukça değişik şeyler denedim. Onlar bir tanesi de ay böreğiydi. Daha önceleri köye gittiğimde yemiştim ve çok beğenmişti. Ama hiç yapmaya fırsatım olmamıştı...

Hem bol çıkıyor hem de doyuruyor. Evde kaldığımız dönemlerde bol bol yaptım. Hem bize hem de komşularıma ikram ettim. Tabi sonrasında tarif almak için telefon üstüne telefon :)

İşte deneyen herkesin bayıla bayıla yediği Ay Böreği tarifi..

TAVADA AY BÖREĞİ

Tavada Ay Böreği Tarifi İçin Malzemeler Neler?

Hamuru için Malzemeler:

  • 4 su bardağı ile un
  • 1,5 su bardağı ile ılık su
  • 1 paket kuru maya
  • 1 çay kaşığı ile tuz

İçi için Malzemeler:

  • 1 tane orta boy soğan
  • 1 tatlı kaşığı ile domates salçası
  • 1 su bardağı ile lor peyniri
  • 1 çay kaşığı ile karabiber
  • 1 çay kaşığı ile toz kırmızı biber

Tavada Ay Böreği Tarifinin Püf Noktası Nedir?

Hamuru hazırlarken unu az az ilave etmeye özen gösterelim. Ele yapışmayan ve çok sert olmayan hamur elde edelim. Böreklerinizin üzerine piştikten sonra yağ sürebilirsiniz. Bu şekilde kurumalarını engellemiş olursunuz. İç harcını dilediğimiz gibi farklılaştırabiliriz. Börekler oda sıcaklığına geldiği zaman buzdolabı poşetlerinin içine koyalım ve buzluğa kaldırabiliriz.

Tavada Ay Böreği Tarifi Nasıl Yapılır?

Ilık suyu ve mayayı bir kabın içine alalım ve karıştıralım. Ardından az az un ilavesinde bulunarak yoğurmaya başlayalım. Tuzu da ilave edelim ve güzelce yoğurmaya devam edelim. Ele yapışmayan orta yumuşaklıkta hamur elde edelim. Unu ve su miktarını hamur ihtiyaç duyarsa attırabilirsiniz. Daha sonra oda sıcaklığında yaklaşık 40 dakika kadar üzeri nemli bir bez ile örtülmüş şekilde mayalandıralım. O sırada içerisini hazırlayalım. Soğanı ince ince doğrayalım. Bir tavaya aktaralım ve üzerine zeytinyağını ve salçayı ilave edelim ve güzelce kavuralım.

Kavurduktan sonra ocaktan alalım ve üstüne lor peynirini ve baharatlarını ilave edelim ve karıştıralım. Bir köşede dinlenmeye bırakalım. Mayaladığımız hamurdan orta büyüklükte bezeleri elde edelim ve hafif unlanmış tezgahın üzerine oklava yardımı ile tabak büyüklüğünde açalım. Açtığımız yufkanın yarısına hazırladığımız peynirli harçtan 1 buçuk yemek kaşığı kadar aktaralım ve yayalım. Yufkanın harçsız diğer yarısını harçlı olan kısmının üstüne kapatalım. Kenarlarından varsa fazlalıklarını bıçak yardımı ile ya da hamur keseceği yardımı ile alalım. Düzelttikten sonra çatal ile yada parmaklarınızla kenarlarına bastıralım. Tavamızı yüksek ateşin üzerinde ısıtalım. Böreklerin her iki yüzünü de fırça yardımı ile yağ sürelim. İyice ısındığında hazırladığımız börekleri aktaralım. Böreklerimizi arkalı önlü pişirelim. Pişen böreklerimizi sıcak sıcak servis edelim. Herkese afiyet olsun!