Sahurda Pratik Yapılışıyla Enfes bir Hamur İşi Açma Tarifi ve Malzemeleri

Sahurda Pratik Yapılışıyla Enfes bir Hamur İşi Açma Tarifi ve Malzemeleri

Açma Türk mutfağının genellikle pastanelerde satılan en iyi hamur işlerinden biridir. Şimdi sizlere sahur için börek kıvamında bir açma tarifi vereceğiz..

Eğer hamur işi olmadan doymam diyorsanız işte sahur öncesi çok kısa sürede hazırlayabileceğiniz yumuşacık açma tarifi sizlerle..

Tabi ki sadece sahurda yenecek diye bir şey yok ama olurda taze taze bir şeyler yemek isterseniz de çok fazla vaktinizi almayacaktır. 

İşte hem basit hem de doyurucu Yumuşak Açma tarifi..

SAHURDA YUMUŞAK AÇMA TARİFİ

Sahurda, tercih edilen yemeklerden birisi de çok aşırıya kaçmamak şartı ile açmadır. Açma yağ ile açılır ve bundan dolayı açarken veya şekil verirken una ihtiyaç olmaz. Bu tarifte yumurta olmaması, yumurta kokusunu hamur işlerinde sevmeyenler için bire bir. İsteğe bağlı olarak elbette üzerine veya içine yumurta eklenebilir.

Malzemeleri saymak gerekirse;

  • Aldığı kadar un
  • Bir bardak ılık su
  • Bir bardak ılık süt
  • Kuru maya
  • Bir tatlı kaşığı tuz
  • Bir yemek kaşığı şeker
  • Bir su bardağı yağ

Malzemeler hazırlandıktan sonra, bir bardak ılık su ve bir barak ılık süt bir kaba alınır. Kabın geniş olması daha rahat hareket imkanı sunar. Ancak süt ve suyun ılıklık derecesini ayarlamaktan korkanlar. Normal soğukluktaki sütü kaba koyup bir bardak da kaynar su ilave ederlerse bu durumda sıcaklık seviyesi dengelenmiş olacaktır. 

Su ve süt kap içerisine eklendikten sonra şeker ve maya eklenir daha sonra bir bardak yağ da eklendikten sonra bu malzemeler karıştırılır. Ancak tuz hemen eklenmez. Çünkü mayanın aktif olmasını engeller. Tuz genellikle un ile birlikte konularak tercih edilir. Daha sonrasında un ve tuz da eklenir. 

Ardından hamur hafif ele yapışacak kıvamda olana dek yoğurulur. Sorasında hamur, mayalanmaya bırakılır. En azından 1 saat hamur mayalanmaya bırakılır ve üzeri bir sofra veya örtü ile kapatılır. Ardından mayalanan hamur tezgâha alınır ve bir süre el ile yoğurulur. Böylece mayalanan hamurun gazı alınmış olur. Ardından tezgâha çok az miktarda yağ dökülür ve hamur eklenir. Hamur, el ile açılır ve büyütülür. 

Sonrasında açılan hamurun üzerine tereyağı sürülür. Hamur, ikiye katlanır. Ardından katlanan yüzüne tekrar yağ sürülüp tekrar katlanır. Sonrasında hamur şeritler halinde kesilir. Bundan sonrasında ise iki el ile kıvrılarak şekil verilir. Fırın daha önceden 180 derecede ısıtılır ve açmalar yerleştirilir. Fırından fırına değişmekle birlikte, açmalar genel olarak 20 dakika içinde pişer. Dileyen üzerine susam veya çörek otu serperek servis eder. Açma tel tel açılmış olur.

Afiyet olsun.