Orkide bakan birçok kişi bilmiyor: Orkidelerin coşmasını sağlayan taktik

Orkide bakan birçok kişi bilmiyor: Orkidelerin coşmasını sağlayan taktik

Orkide bakarken bu sırlardan yararlanın ve orkideleriniz aylarca solmadan canlı kalsın

Mynet.com sitesinde yer alan bir içerikte; Orkide bakarken dikkat edilmesi gerekenler tek tek sıralandı. İşte orkide bakarken bilmeniz gereken her şey!


Şık görüntüsü ile dikkatleri üzerine çeken orkide, bakımı en zor çiçeklerden birisidir. Doğru bakım tekniğinin uygulanması halinde orkidelerin sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlamak ve çoğaltmak mümkündür. Orkide bakımı oldukça dikkat gerektirir. Sulamasından toprak değişimine, saksı seçiminden budamasına her konuda bazı hususlara dikkat edilmesi gerekir.

ORKİDE SAKSISI NASIL OLMALIDIR?

Çiçeğin bakımıyla ilgili en önemli noktalardan birisi, doğru saksı seçimidir. Orkide saksısı için şu kriterlere dikkat etmek gerekir:

  • Genelde yüksekliği 10-12 cm civarında olan saksılar orkide yetiştirmek için uygundur.
  • Eğer çiçeğin kök saldığı toprağın karışımında bir bozulma söz konusu olduysa ve orkidenin kökleri beklenenden daha hızlı geliştiyse saksıyı değiştirmek gerekir.
  • Orkidenin kökleri büyüse de aşırı büyük saksılara geçmemek daha doğru olacaktır.
  • Bir ya da iki senede bir defa saksının çiçeğe uygun olup olmadığını kontrol etmek, orkidenin sağlıklı gelişimi için yapılması gerekenlerden biridir.

maxresdefault-003.jpg

ORKİDE SULAMA

Orkideleri sularken de dikkatli olmak gerekmektedir. Milliyet.com.tr sitesinde orkidelerin sulanmasıyla ilgili bilgiler paylaşıldı.

Kökleri her daim nemli olmayı sevmeyen orkide bitkisinin sıklıkla kurumaya ihtiyacı vardır. Bu sebeple orkideler her gün sulanmayacağı gibi sulama zamanlamasını da ayarlamak hayati önem taşır.

Sulama zamanı tespit etmek için saksı ağırlığı ölçülebilir. Bu metotta ilk önce su ile doyurulmuş saksı ağırlığı ölçülür. Birkaç gün arayla ilerleyen günlerde saksı ağırlığı tekrar ölçülür. Saksı harcına başparmağın birinci boğumuna kadar soktuğunuzda, saksı harcı kuru ise sulama zamanı gelmiş demektir. Genel olarak sulama vakti tespit etmek için en iyi metot başparmak yöntemidir ancak eller sürekli kirlendiğinden biraz zahmetli olacaktır.

maxresdefault-004.jpg

Orkide bakımını ofiste yapanlar için en uygun metot ise kurşun kalem yöntemidir. Bu yöntemde dışı boya ve cilalı olmayan kurşun kalem saksı harcının merkezine yakın üç cm kadar batırılır. Kalemin ucu çıkarılarak kontrol edilir ve ucu kuru ise sulama vakti gelmiş demektir.

İlgili Haberler