Kredi çekenleri ilgilendiriyor! e-Devlet'ten başvurup paranızı alabilirsiniz

Kredi çekenleri ilgilendiriyor! e-Devlet'ten başvurup paranızı alabilirsiniz

Birçok vatandaş kredi çekiyor. Kredi çeken vatandaşları yakından ilgilendiren bir haber var. Bankalardan kredi çeken vatandaşları ilgilendiren önemli bir gelişme var.

Bankaların, vatandaşların ihtiyaç, taşıt veya konut kredisi çektiği sırada kendilerini güvenceye almak için yapılmasını talep ettiği 'hayat sigortası' parasının geri alınabileceği ortaya çıktı.

Peki hayat sigortası parası nasıl geri alınacak? Hayat sigortası parasını E-Devlet üzerinden geri almak için ne yapmak gerekiyor?

TGRTHaber.com.tr sitesinde yer alan bir haberde; Hayat sigortası parasının nasıl alınacağına dair detaylar paylaşıldı. İşte kredi çektikten sonra alınan hayat sigortası parasıyla ilgili bilmeniz gereken her şey!

İSTEMEYEN YAPTIRMIYOR

Hayat Sigortası için ödenen ücretin aslında geri alınabileceğini birçok kişi bilmiyor..

NEDEN HAYAT SİGORTASI YAPTIRILIYOR?

Birçok kişi kredisinin onaylanmayacağını veya faizin yüksek olacağını düşünerek mecburen hayat sigortası yaptırıyor. Bankalar aslında hayat sigortasıyla kendini garantiye alıyor. Oysa vatandaşlar bu ödemeyi geri alabilirler.

ADIM ADIM HAYAT SİGORTASI ÖDEMESİNİ E-DEVLET ÜZERİNDEN GERİ ALMA

Çektikleri kredide hayat sigortası yürürlükte olan vatandaşlar e-Devlet sistemi (www.turkiye.gov.tr) üzerinden başvuru yaparak hayat sigortası poliçesinin iptaline ve priminin de verdiği hesap numarasına yatmasını talep edebiliyor.

İptal etmek için e-Devlet turkiye.gov.tr adresine girilmesi gerekiyor. Burada dikkat edilmesi gereken mobilden girileceği zaman tarayıcı üzerinden erişim sağlanması gerekiyor.


Sisteme giriş yaptıktan sonra arama kısmına "Hayat Sigortası Poliçe ve Tazminat Bilgileri Sorgulama" yazıp gelen ekrandaki hayat sigortalarını kontrol etmeniz gerekiyor. Her hayat sigortasının yanında "Detaylı Bilgi" yazar ve bu yazıya tıklamak gerekiyor.

Karşınıza gelen ekranda "Poliçe Durum" kısmında "Yürürlükte" yazması gerekiyor. Yürürlükte yazmaması hayat sigortası primini geri alamayacağınız anlamına geliyor.

Burada 'Daini Mürtein' (Daini Mürtehin) yani sigortacılık sektöründe yaygın olarak kullanılan "Rehin Alacaklı" anlamına gelen kısmın da olması gerekiyor.

Bu bölümleri geçtikten sonra bir diğer adım ise yeniden arama kısmına gelerek "Sigortacılık ve Özel Emeklilik Şikayet Başvuru ve Takibi" yazdıktan sonra açılan sayfada "yeni başvuru" yapmak ve adımları takip etmek.

Ardından çıkan sayfada ilgili alanlar doldurularak iade talebinde bulunmak gerekiyor.

Adınız ve mailinizin yazdığı bölüm sonunda, "(TARİH) tarihinde (BANKA İSMİ) bankasından çektiğim krediyle beraber şahsıma imza atılan (123456) poliçe nolu (SİGORTA ŞİRKETİNİN ADI) ait sigorta poliçesinin iptal ve tutarının (TRIBAN NUMARANIZ) iban numarasına yatırılmasını talep ederim." şeklinde örnek şikayet metni hazırlayarak başvurabilirsiniz. Başvurunuz e-mail adresinize mail olarak gönderiliyor ve ilgili firma da bilgilendiriliyor. Daha sonra banka tarafından aranıp para iadesini talep edebilirsiniz.

İlgili Haberler