İyi Börek Fırında Kaç Saatte ve Nasıl Pişirilmeli Doğru Tarif Nasıl Olmalı?

İyi Börek Fırında Kaç Saatte ve Nasıl Pişirilmeli Doğru Tarif Nasıl Olmalı?

Börek en sevilen hamur işlerinden birisidir. Peki böreği fırında pişirirken nelere dikkat etmeliyiz? İşte iyi börek nasıl pişirilir..

Bugün sizler için tam ayarında ve tadında börek pişirmenin bazı püf noktalarını vereceğiz. Şüphesiz en önemlisi pişirme derecesi ve süresinden bahsedeceğiz. Fırın derecesine göre dakikasını iyi tutturmak önemlidir. 180 derecede pişireceğiz böreğin fırında kalış süresiyle 200 derecede pişireceğiniz böreğin süresi farklıdır. 

Gelin hep birlikte doğru derecede doğru sürede börek pişirmenin detaylarına bakalım..

Börek Kaç Derecede Kaç Dakikada Pişirilmeli?

Kimse böreğinin ne çiğ olmasını ister ne de yanmasını. Bu yüzden böyle tatsız sorunlarla karşılaşmamak için böreği fırına vermeden önce mutlaka kaç derecede kaç dakikada pişireceğinizi iyi bilmelisiniz. Ortalama bir börek fırında 20-40 dakika arasında kalarak istenilen tadı alır. Yani pişer.. Yaklaşık 30 dakika bir böreğin tam ayarında pişmesi için idealdir. Tabi bu bazı börekler için önemli olan derece ayarına göre değişebilir. 

Pişirme derecesine gelecek olursak, genellikle 180-200 derece arasında pişer börek. Yine yukarıda bahsettiğimiz gibi dereceye göre dakika, dakika göre derece iyi hesaplanmalıdır. 

Örneğin; 180 derecede pişireceğiniz börek için ortalama 30 dakika yeterli olacaktır. Eğer derece 200 ise 20-25 dakika arasında böreğiniz pişecektir. Bu durum fırından fırına da değişiklik gösterebilir. Bir çok kişiden şunu duyduğunuza eminim, 'Benim fırınım hemen her şeyi yakıyor' veya 'Benim fırın çok geç pişiriyor'... Bu yüzden arada oynayabilecek 3-5 dakikayı siz fırınınızı tanıyarak belirleyebilirsiniz. 

Şimdi gelelim sizler için hazırladığımız lezzetli mi lezzetli patatesli börek tarifimize..

PATATESLİ BÖREK TARİFİ

Malzemeler

  • 3 tane yufka
  • 2 su bardağı süt
  • 2 tane yumurta
  • 2 çorba kaşığı yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 3 adet patates
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • Tuz

Yapılışı

İlk olarak patateslerinizi temizleyip soyduktan sonra kaynar suda haşlayın. Haşlanan patatesleri sütle karıştırarak güzelce ezin. Küp küp doğradığınız soğanları az yağda kavurduktan sonra patateslerin üzerine ilave edin. Arzu ettiğiniz miktarda baharatları da ekledikten sonra güzelce karıştırarak harmanlayın. 

Sosu için olan süt, yoğurt ve sıvı yağı derin bir kapta karıştırın. İlk olarak yufkalarınızı dörder üçgen elde edecek şekilde bıçakla bölün. Ardından her bir parçayı tekrardan ortadan ikiye kesin. Elde ettiğiniz parçaları sosunuzla ıslayın. Kalın kenarlarına iç harcınızdan koyduktan sonra rulo yapın. Bütün yufka parçaları bittikten sonra yağlı pişirme kağıdı serdiğiniz fırın tepsinize yerleştirin. Kalan sosunuzu da 1 adet yumurta sarısı ile karıştırdıktan sonra böreklerin üzerine sürün. 

Önceden altlı üstlü ısıtılmış 180 derece fırında böreklerin üzeri kızarana dek pişirin.