Beyni ve Hafızayı Güçlendiren Yiyecekler

Beyni ve Hafızayı Güçlendiren Yiyecekler

Vücudumuz ve beynimizi geliştirmemiz için yapmamız gereken en önemli şey aslında dengeli, yeterli ve sağlıklı bir beslenme düzeninden geçiyor.

Ancak yapılan araştırmalar ile beynimizin daha iyi gelişmesi ve zihinsel performansımızın artması için bazı yiyecekler diğerlerine göre daha fazla katkısı bulunuyor. Ayrıca şunu da belirtmekte fayda var, spor yapmak insanın zihnini de açmakta. Yani hem spor yaparak vücudunuzu hem de beyninizi önemli bir ölçüde geliştirebilirsiniz. Aşağıda sıralayacağım yiyecekler sayesinde de gelişiminize daha fazla katkı sağlayabilirsiniz.

En Önemlisi Gündelik Öğünün Vazgeçilmezi: Yumurta

B12 vitamini, selenyum ve kolin bulunduran yumurta, vücudumuzun olmazsa olmazı bir besin kaynağıdır. Selenyum ile bizlere koordinasyonumuza ve hafızamıza büyük katkı sağlar. Ayrıca içinde bulundurduğu kolin ile hafıza depolama ve kas işlevi için ihtiyaç duyduğumuz asetilkolinin üretiminde de büyük rolü vardır.

Ayrıca içinde bulundurduğu B12 vitamini ile nörolojik sağlımızda da bizlere çok yardımcı olmaktadır. Görsel ve zihinsel işlevlerimizin gelişmesine, beyin fonksiyonumuzun dengede kalması için yumurta, günlük hayatta kesinlikle tüketmemiz gereken bir yiyecektir.

Birçoğumuz Sevmiyoruz Ama Önemli Rolü Olan Pancar

Pancar, vücudumuzun sinir hücresi iletişimi, kan akışı ve beyin işlevini yapan nitrik oksiti üretebilmesi için içinde bulundurduğu nitratlar ile bilinir. Bu yaşamımız boyunca çok önemli bir rol oynamaktadır. Yapılan bazı araştırmalar sonucunda pancar ve pancar ürünlerinin beyin gelişimine katkısı olduğu yönündedir.

Kırmızı, Yeşil ve Turuncu Sebzeler Tüketmeli

Günümüzde birçok çocuk sebzeden uzak durma ancak eğer bir ebeveyn iseniz çocuğunuza kesinlikle sebze yedirmelisiniz. Özellikle biber, havuç ve brokoli bu konuda çok önemli. Yapılan araştırmalara göre sebze tüketmeyen insanlarda daha yavaş zihinsel performans ve daha geç tepki oluyor. Sebze tüketen insanlarda ise beyinin geliştiği yönünde bulgular da mevcut.

Omega-3 İçin Balık

Günlük hayatımızda sık sık duyduğumuz omega-3 için en büyük rolü balık oynamaktadır. Omega-3 sayesinde beyin sağlığımız dengeli olmaktadır. Özellikle yağlı balıklarda fazlaca bulunan omega-3 için yapılan araştırmalarda daha iyi hafızaya ve daha iyi bir beyin sağlığına yarar sağladığı görülmüştür.

Alışık Olmadığımız Avokado

Mükemmel bir lutein kaynağı olan avokado, yumurta gibi beynimize, gözlerimize ve beyin işlevlerine olumlu yönden katkı sağlamaktadır. Yine yapılan araştırmalar sonucunda lutein seviyesinin artışıyla birlikte zihinsel sonuçlarında olumlu olduğu görülmüştür.

Halk Arasında Da Yararı Bilinen Sert Kabuklu Yemişler

Bol bol annelerden ve teyzelerden duyduğumuz fındık, badem gibi sert kabuklu yemişlerin tüketilmesi, beyne iyi gelmektedir. E vitamini ve çinko gibi besinlerle dolu olan bu yemişler ayrıca antrenmanlarda da size enerji sağlarlar. Sağlıklı yağ, protein ve lif kaynakları olduğu da bilinmektedir.

Hepimizin Sevdiği Turunçgiller

Turunçgiller ailesi naringin, hesperidin, quercetin ve rutin gibi zengin kaynaklarla doludur. Portakal, mandalina, greyfurt ve limondan oluşan bu aile zihinsel performansınızın dengede kalmasına ve düşüş yaşamasını engelleme yeteneğine sahiptir. Yine yapılan araştırmalar ile beyne daha fazla kan akışına sebep olduğunu hatta meyve sularının bile yararlı olduğu söylenmiştir.

Vazgeçilmez Çikolata ve Kakao

Diğer yiyeceklere göre en yüksek flavonoid içerek besin türü kakaodur. İçerisinde zengin değerde flavonoid bulunan kakaolu ürünler tüketmek beyine iyi gelir. Yine yapılan araştırmalarda kakao tüketiminin zihinsel yorgunluğu giderdiği, beyine giden kan akışını iyileştirdiği ve tepki sürecini arttırdığı görülmüştür.

Eğer spor hayatınızda bir başarı yakalamak istiyorsanız, kondisyon açısından beyninize de çok dikkat etmeniz gerekiyor. Hatta sadece spor yapan insanlar değil, bizlerin de gündelik hayatımız da bu tür besinleri tüketmemiz ve sağlık beslenmenin üzerine bunları da koyarak daha iyi bir gelişim sağlayarak daha kaliteli bir hayat yaşamamış gerekmekte.