Batık Tırnak Nasıl Tedavi Edilebilir? Batık Tırnak Aparatı İşe Yarar Mı?

Batık Tırnak Nasıl Tedavi Edilebilir? Batık Tırnak Aparatı İşe Yarar Mı?

Batık tırnak, yanlış ayak ve tırnak bakımı nedeni ile meydana gelen ve tırnak büyüdükçe yürürken acı veren bir durumdur.

Batık tırnak, tırnak plağının yana doğru büyümesi ile meydana geliyor. Bunun en sık nedeni ise, tırnakların geriden kesilmesidir. Yanlış ayak-tırnak bakımı, batık tırnak soruna neden olur. Zaman içinde yana doğru ve dışarıdan pek görülmeyecek şekilde büyüyen tırnaklar, keskin bıçak gibi etin içinde gelişmeye devam eder.

Batık Tırnak Aparatı

Hastaya Batık tırnak aparatı takılarak, tırnak büyümesinin yanlara ve etin içine doğru ilerlemesi engellenebilir. Bunun için batık tırnak koruyucu aparatlar kullanılabilir. Batık tırnağı çıkarmak, çoğu zaman tıbbi yardım gerektirir. Aylar içinde etin içine doğru büyüyen batık tırnak, iyice derinlere gittiğinde, iltihap, ağrı ve enfeksiyon geliştirmeye devam eder. En çok ayak baş parmağında meydana gelen batık tırnak tedavisi, zaman geçirilmeden yapılırsa, ve batık tırnak aparatı ile desteklenirse durum düzeltilebilir.

Batık Tırnak Neden Olur?

Batık tırnak oluşmasının nedeni, dar ayakkabı giymek, tırnakları keserken, yuvarlak ve çok kesmek, ayak parmağında daha önce oluşmuş şekil bozukluğu ve yaralanmalardır. Batık tırnak, baş parmağa baskı uygulandığında ağrı ile kendini gösterir. Kişi rahat yürüyemez. Tırnak mantar enfeksiyonları da tırnakların, düzgün bir şekilde büyümesini engeller. Vitamin eksikliği batık tırnak oluşmasına yol açabilir. Kan dolaşım bozuklukları, diyabet ve sedef hastalığı ayak tırnaklarında mantarlaşmaya ve şekil bozukluğuna yol açar. Mantarlı sarı tırnaklar, hem daha sert hem de gelişigüzel büyümeye devam eder.

Batık Tırnak Tedavisi

Batık tırnak tedavisi, ortopedik ve cerrahi yöntemlerle yapılabilir. Altında irin oluşmuş tırnak, lokal anestezi ile alınabilir. Batık tırnak tedavisinde, potasyum permanganat ve/veya antiinflamatuar infüzyonlar, anti bakteriyel merhemler verilmektedir. Tedavide batık tırnak aparatı ve batık tırnak koruyucu kullanılarak, tedavi tamamlanır. Tedavide kullanılan plaklar, diş teli maddesi ile aynı maddeden yapılmaktadır. Ancak tedaviden sonra bu sorun yine gerçekleşebilir. Bunu önlemek için de tırnakları yuvarlak değil, dikdörtgen şeklinde kesmek, fazla derin kesmemek, ayak temizliğine dikkat etmek, başkalarının terliğini kullanmamak ( mantar enfeksiyonunu önlemek için) ortopedik ayakkabılar giymek gerekir. Ayak parmakları, yaralandığında- deforme olursa batık tırnak sorunu yeniden oluşacaktır. Ayak baş parmağının etine içeriden saplanan tırnakların çıkarılması erken dönemde kolaydır. Ama iltihap ve kızarıklık oluncaya kadar müdahale edilmemesi, tıbbi yardım gerektirir. Tırnak kesimini düzenli olarak yaparak, ve her tırnak kesiminde, ayak bağ parmağınızın üst-yan taraflarına baskı yaparak, ağrı olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Tırnak batığı sorunu ile karşılaşmamak için, başkalarının terlik ve ayakkabılarını giymeyin, dar ayakkabı kullanmayın. Geniş rahat ortopedik ayakkabılar kullanarak, ayaklarınızı rahat ettirin. Günlük ayak temizliğine riayet ederek tırnak mantarı oluşmasını engelleyebilirsiniz.