Domates Bozulmadan Nasıl Saklanır?

Domates Bozulmadan Nasıl Saklanır?

Domates genelde buzdolabı veya dışarıda sepette sakladığımız bir yiyecek. Domatesi uzun süre kullanmak için ya konserve yapıyoruz ya da melemen. Oysa bunlara gerek yok. İşte Aylarca domatesi saklamanın yolu.

Ağustos Eylül ayı tüm kadınlar için kış için konserve yapma ayıdır. Melemenlik sos, tarhana, domates sosu yazın bitmesine yakın yapılır. Kışın afiyetle yenir. Bu makalede buzlukta domates nasıl saklanır? En sağlıklı yöntemini paylaşacağız.

Malum kış domatesi serada yetiştirildiği için yazın tarlada yetişen domates kadar lezzetli olmuyor. Hem lezzetli olması hemde yaz aylarında domates fiyatının daha ucuz olması nedeniyle kışlık domates sosu yapımına olan ilgi artıyor.

Kışlık domates konservesi nasıl yapılır? diye araştırma içerisine girenlerin karşısına hep aynı tarif çıkar. Klasik tarif şu şekildedir; 5 kilo domates yıkanır, kabukları soyulur, küp küp doğranır. Daha sonra yumuşayana kadar pişirilir.

Son olarak blender ile püre haline getirilir. Sıcak sıcak cam kavanoza doldurup kapakları sıkı bir şekilde kapatılır. Kavanoz ters çevrilir ve soğumaya bırakılır. İşte, domates konservesi yapımı biraz zahmetlidir fakat çok lezzetli bir tariftir. Farklı yöntemler uygulayarak yaz domateslerini kış için saklayabilirsiniz.

Domatesi buzlukta saklamanın pratik yöntemi

Cam kavanozdaki konserveler açıldıktan sonra en fazla bir hafta on gün içinde ekşimeye başlıyor. Kalabalık olmayan aileler için cam kavanozda konserve yapmak çok da mantıklı değildir. Bunun yerine pet bardaklar ya da buzdolabı poşetleri kullanılır.

Bir çok kişi kışlık domates hazırlarken domatesin kabuklarını soymaktadır. Oysaki tarlada yetişen domatesin asıl vitamini kabuklarındadır. Domatesler güzel bir şekilde yıkayıp kabukları soyulmadan ikiye bölünür. Derin bir tencere içine alınan domatesler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Domateslerin içine birkaç tane kırmızı kapya biber atıldığı takdirde hazırlamış olduğunuz domates sosu daha lezzetli olacaktır. Pişirme esnasında tuz ve bir miktar zeytinyağı damlatılır.

Domatesler iyice yumuşadıktan sonra blender kullanarak püre haline getirilir. Kabukların iyice ezilebilmesi için püre haline getirirken dikkatli olmak gerekir. Daha sonra hazırlanan kışlık domates sosu tamamen soğuyuncaya kadar bir kenarda bekletilir. Soğuyan domates pürelerini isterseniz karton bardaklar da isterseniz buzdolabı poşetleri içerisinde yada plastik küçük saklama kaplarına koyup buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.

İlgili Haberler