Ağızda Lokum Gibi Dağılıp Adeta Kokusu Bile Doyuracak Çaylı Kek Tarifi

Ağızda Lokum Gibi Dağılıp Adeta Kokusu Bile Doyuracak Çaylı Kek Tarifi

Kek Türk mutfağının en sevilen tatlı çeşitlerinden. Çaylı kek ise belki de pek bilinmeyen bir lezzet. Peki çaylı kek nasıl yapılır? Tarifi nasıldır?

Kahvelisi olurda çaylısı olmaz mı? Evet, olur. İşte mis gibi insanın yedikçe yiyesini getirten Çaylı Kek tarifi..

Açıkçası daha önce bende duymamıştım. İlk denediğimde çok şaşırmıştım ama bir o kadar da sevmiştim. Çay yanına çaylı kek..

Çok sevdiğim komşum Nermin, anlamış olacak ki çok sevdiğim hemen bir kalıp benim için yapmıştı. Yanında yazılı tarifiyle kapımı çalmıştı. 2 gün sonra bende yaptım ve iş yerine götürdüm. İş arkadaşlarımda ben gibi şaşırmıştı. Ama onlarda en az ben kadar sevmişti. Hal böyle olunca bende sizler için kaleme almak istedim. 

İşte lezzetli dilden dile dolanan Çaylı Kek tarifi..

ÇOK SEVECEKSİNİZ: ÇAYLI KEK

Çaylı Kek Tarifi İçin Malzemeler Neler?

Hamuru İçin:

  • 3 tane yumurta
  • 1 su bardağı ile toz şeker
  • 1 su bardağı ile demli çay
  • 80 gr tereyağı (oda sıcaklığında bekletilmiş)
  • 3 yemek kaşığı ile kakao
  • 2,5 su bardağı ile un
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu

Kek Kalıbımızı Yağlamak İçin:

  • 1 tatlı kaşığı tereyağı (oda sıcaklığında)
  • 1 yemek kaşığı ile kakao

Üzeri İçin malzemeler:

  • 180 gram bitter çikolata.

 

Çaylı Kek Tarifinin Püf Noktası Nedir?

Çaydan demlikte kalan en koyu kısmını yani posasını dikkatli şekilde süzelim. Soğuttuktan sonra kek için kullanabilirsiniz. Herkese afiyet olsun!

Çaylı Kek Tarifinin Pişirme Önerisi Nedir?

Kek harcına isteğe göre ince ince kıyılmış ceviz veya fındık içi katabilirsiniz. Afiyet olsun!

Çaylı Kek Tarifi Nasıl Yapılır?

Öncelikle derin bir karıştırma kabında yumurtaları iyi bir şekilde çırpalım. Daha sonra toz şekeri ilave edelim ve mikser yardımı ile beyaz görünüm elde edinceye kadar çırpalım. Posasını dikkatli şekilde süzelim daha sonra soğuması için oda ısısında beklettiğimiz çay ve tereyağını kek harcımıza katalım. Tereyağımız eriyene kadar karıştırma işlemini sürdürelim. Sırası ile elenen kakaoyu, unu, kabartma tozunu ve vanilyayı eklediğimiz kek harcını kusursuz bir kıvam alana dek karıştıralım. kek kalıbını oda ısısında beklettiğimiz tereyağı ile yağladıktan sonra her tarafına eşit bir şekilde kakao serpiştirelim. Kek harcımızı kalıba dökelim. Eşit oranda kabarması için bir spatula yardımı ile düzelttikten sonra önceden ısıttığımız, 170 derecelik fırında yaklaşık olarak 40 dakika kadar kekimizi pişirelim.

Kekik servisinde kullanmak üzere bir tencerede kaynamakta olan suyu buharı üstüne yerleştirdiğimiz cam kabın içerisine bitter çikolatayı küçük parçalar halinde kıralım.

Aralarda karıştırdığımız bitter çikolatayı benmari usulü ile eritelim. Puf gibi kabaran keki fırından alalım. Oda sıcaklığında 10 dakika kadar beklettikten sonra düz bir servis tabağına kalıbından ters çevirerek çıkartalım.

Benmari usulü ile eritilmiş sıcak çikolatayı üstüne gezdirelim ve isteğe göre çilek dilimleri ile süsledikten sonra dilimleyerek servis edelim. Keki sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz. Herkese afiyet olsun!