Youtube ve Google Adsense üzerinden gelir elde edenlere yönelik vergi cezaları başladı

Youtube ve Google Adsense üzerinden gelir elde edenlere yönelik vergi cezaları başladı

Türkiye'de Google Adsense üzerinden gelir elde edenlere yönelik incelemeler başlatıldı. Çok sayıda kişiye cezalar yağdırıldı..

Dünyanın dört bir tarafından Google Adsense üzerinden gelir elde edenler için şirket kurma zorunluluğu veya KDV verme zorunluluğu olmamasına rağmen Türkiye son 2 yıldır kapsamlı bir şekilde Google Adsense gelirlerine yönelik inceleme başlatmış durumda.

Bu uygulama üzerinden gelir elde edenlere 5 yıl geriye dönük incelemeler başlatılıyor ve başlatılan bu incelemelerde elde edilen gelirin neredeyse 2 katından bile fazla cezalar çıkarılıyor.

Yapılan incelemeler sonrasında çok sayıda vatandaş mağdur edilirken kesilen cezalara karşı mahkeme yolunu seçtiler.

Basit bir deyişle Kuzey Makedonya'da Adsense üzerinden gelir elde eden bir vatandaş sadece yüzde 10 gelir vergi ödemesi yapıyor KDV ise yurt dışından gelen bir ödeme olduğu için yok.

Türkiye ise Google Adsense'nin İrlanda'da ödemiş olduğu KDV'yi geçerli saymayarak yeniden KDV istiyor.

Öte yandan Google Adsense kullanıcılarının başka bir tepkisi de yeni çıkarmış oldukları internet düzenlemeleriyle 5 yıl geriye dönük vergi talep etmeleri hakkaniyetli değildir. Zamanında yapmadıkları bir düzenleme nedeniyle mağdur edildik diyerek bu soruna çözüm bulunmasını talep ediyorlar.

Süreç nasıl işleyecek bilinmezken yeni bir inceleme fırtınası başladığı bilgisi geldi. Öte yandan bu gelirler için Gelir İdaresi Eski Strateji Geliştirme Daire Başkanı Nazmi Karyağdı dikkat çeken bir açıklama yaparak Bakanlığa seslendi.

 YouTuber'ların elde ettiği gelirin bir ticari kazanç değil, serbest meslek kazancı niteliği taşıdığını bunun da vergiden müstesna olduğunu dile getirdi. 


Hazine ve Maliye Bakanlığı, izlenme sayısına bağlantılı olarak gelir elde edenlerin artması üzerine bu gelirlerin vergiye tabi tutulması konusunda özel inceleme başlattı. Videoların izlenmesine göre reklam gelmesi ve bu yolla gelir kazanılmasına yönelik Gelir Vergisi Kanunu'nda bir hüküm yer almasa da Gelir Vergisi Başkanlığı'nın Gelir Vergisi Kanunu'nun 37. maddesi uyarınca her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançların ticari kazanç olduğu belirtilerek elde edilen gelirlerin vergiye tabi olduğunu dile getirmesinin ardından inceleme başladı. 

Gelir İdaresi Eski Strateji Geliştirme Daire Başkanı Nazmi Karyağdı, "5 yıla yakın süre boyunca elde ettiği gelir için beyanname verip vermeyecekleri konusunda resmi hiç bir bilgiye sahip olamayan YouTuber'ler, cezalı vergiyi ve gecikme faizini ödeyerek elde ettikleri gelirin vergiye tabi olduğunu öğrenmiş oldular." dedi. 

Kaynak : HALK TV - DÜNYA GAZETESİ