Saksıda kilolarca çilek yetiştirmenin yolu... Bu teknikle Her mevsim meyve veriyor

Saksıda kilolarca çilek yetiştirmenin yolu... Bu teknikle Her mevsim meyve veriyor

Saksıda çilek yetiştirmek zor sanıyorsanız o halde bu yöntemi denemelisiniz

Çilek, çok sevilen bir meyvedir. Çilek, tatlı ve lezzetli bir meyve olmanın yanı sıra birçok faydası olan bir besin olarak bilinir. Çilek, antioksidanlar, C vitamini, lif ve folik asit açısından çok zengin bir kaynaktır. Çilek ayrıca çok lezzetlidir. İngiltere'de yapılan bir araştırmada çileğin kanser riskini azalttığı ortaya çıkarıldı. Ancak bu etkisinden yararlanmak için organik çilek tüketmek gerekmektedir:

LİMON KADAR GÜÇLÜYMÜŞ

Genelde limon en büyük C vitamini kaynağı olarak bilinir. Oysa çilekte en büyük C vitamini kaynağıdır. C vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur ve enfeksiyonlara karşı koruyucu bir etkiye sahiptir. Çilekte bolca lif yer alır. Lifte için için önemlidir. Lif, sindirim sistemini düzenleyebilir ve kalp sağlığını koruyabilir. Ayrıca, çilek, kan şekeri seviyelerini düzenler ve göz sağlığını da korur..

maxresdefault-001.jpg

FİYATI CEP YAKAN ÇİLEK EVDE NASIL YETİŞTİRİLİR?

Şimdilerde fiyatı cep yakan çileği evde yetiştirmek ise zor değil. Saksıda pratik bir teknikle çilek yetiştirmek mümkündür.

Sabah.com.tr sitesinde yer alan bir içerikte; Saksıda çilek yetiştirmenin tekniği paylaşıldı; İşte bilmeniz gerekenler

Çilek yetiştirmek için önce, çileğin çeşidine karar verilmelidir. Çilek yetiştirirken dikkat edilmesi gereken bir diğer durum saksı seçimidir.

Çilek fidesini ekmek için saksı en az 25 cm kadar derinliğe sahip olmalıdır. Bir diğer önemli nokta toprak seçimidir. Çilek yetiştirmek için toprağın organik bakımdan zengin olması gerekir. Bunun için torflu toprak kullanmak gerekir.

Saksıda çilek yetiştirmek için öncelikle güvenilir bir yerden çilek fidesi veya tohumu almalısınız. Fide dikimi için saksının derinliği de önemlidir. Çok fazla derin olmayan, 20-25 cm derinliğe sahip saksılar tercih edilmelidir. Saksıda çilek yetiştiriciliğinde toprağın yapısı da önemlidir.

Torflu yani, organik açıdan zengin topraklar tercih edilebilir. Fideler büyümeye başlayıp meyve verdiğinde ise toprağı gübrelemek gerekir. Böylece bitkiniz çok daha verimli meyve verecektir. Çilek fidelerini ilkbahar aylarında ekebileceğiniz gibi, gerekli koşulları sağladığınızda her mevsim ekebilirsiniz.

maxresdefault-002.jpg

Saksıda çilek yetiştirirken toprağın nemli kalmasına da özen göstermelisiniz. Bitkinize düzenli aralıklarla su vermeyi unutmayın. Aynı zamanda güneşe ihtiyacı olan bu bitki, günde en az 6 saat güneşin karşısında olmalıdır.

Kışın Çilek Nasıl Yetişir?


Dört mevsim ekilen çilekler kışın da yetişebilir. Ilıman bölgelerde her dönem rahatlıkla yetişebilen bu meyve -10 dereceye kadar soğuk havalara dayanıklıdır. Fakat soğukta uzun süre kalması, meyvenin donmasına sebep olabilir. Çok soğuk ortamlarda bitkinin üzeri kapatılarak soğuktan korunma işlemi gerçekleşir.

Çilek Ne Kadar Sürede Yetişir?


Çilek, tozlanma sonrası 30-35 içinde olgunlaşmaya başlar. Çilek fidesi ekimden yaklaşık 3-4 ay içerisinde meyve verecektir. Çileğin meyve vermesi toprağın yapısı, sulama ve güneş gibi bazı unsurlara bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Doğru koşularda yetiştirilen çilekler kısa sürede meyve vermeye başlayacaktır.

kaynak: sabah.com.tr -fotoğraflar: youtube.com - derleme: uskuphaber.com

İlgili Haberler