Kuzey Makedonya’nın AB üyelik süreci bugün itibariyle başlıyor

Kuzey Makedonya’nın AB üyelik süreci bugün itibariyle başlıyor

Protokol krizinin çözülmesiyle birlikte Kuzey Makedonya’nın AB ile müzakere süreci bugün başlıyor

Uzun yıllardır herkesin merakla beklediği Kuzey Makedonya'nın AB üyelik süreci resmen başlamış bulunuyor.

AB'nin Kuzey Makedonya ve Arnavutluk ilgisi sürüyor.

Muhalefetin itirazlarına rağmen meclis protokol krizini çözdü.

Kuzey Makedonya 17 yıllık adaylık statüsünün ardından bugün Avrupa Birliği (AB) ile müzakere sürecini resmen başlatmış oldu.

Brüksel’de ilk ortak hükümetler arası konferans düzenlenecek ve sonrasında süreç resmen başlamış olacak.

Kuzey Makedonya Başbakanı Dimitar Kovaçevski, konferans öncesinde AB Komisyonu başkanı Ursula von der Leyen ile bir araya gelerek durum değerlendirmesi de yaptı.

Leyen görüşmesinde Dimitar Kovaçevski'ye ''Yatırımlar ve ticari işbirlikleri artacak, ulaşım ve enerji konusunda ilişkiler yoğunlaşacak. Vatandaşlarınızın uzun zaman hakederek beklediği kazanımlar bunlar. Liderlik ve stratejik sabır örneği gösterdiniz'' diyerek teşekkür etti.

NE OLMUŞTU?

AB Konseyi dün Kuzey Makedonya ve Arnavutluk’un müzakere çerçevelerini onaylayarak resmen süreci başlatma kararı almıştı.

Öte yandan Kuzey Makedonya Başbakanı Kovaçevski'de süreçle ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamasında “Makedon dilinin AB’nin resmi dilleri arasında yer almasının önü açılıyor ki bunu en büyük başarı olarak görüyorum. Makedon dili bu şekilde sadece koruma altına alınmayacak, aynı zamanda daha önce hiç teması bulunmayan toplumlar ve kültürlerin tanımasına da neden olacak.” ifadelerine yer verdi.

EN ERKEN NE ZAMAN ÜYELİK GERÇEKLEŞİR?

Süreç başladı ancak Kuzey Makedonya genelinde de en çok merak edilen şey üyelik sürecinin ne zaman tam anlamıyla tamamlanacağı. 17 Yıldır aday ülke olan Kuzey Makedonya'nın bir an önce AB'ye alınmasını isteyenlerin sayısı giderek artıyor