Hafıza dostu yiyecekler.. Meğer zihni açıyorlarmış.. 1 tanesi bile

Hafıza dostu yiyecekler.. Meğer zihni açıyorlarmış.. 1 tanesi bile

Hafıza dostu yiyecekler listesini bilim insanları paylaştı

Hafıza dostu yiyecekler arasında somon, ceviz, avokado, yulaf ezmesi, brokoli, ıspanak, yumurta sarısı, yeşil çay, çilek ve böğürtlen bulunmaktadır. Bu yiyecekler beyin sağlığına faydalı olan omega-3 yağ asitleri, antioksidanlar, vitaminler ve mineraller içermektedir.

Beyne İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?

1- Yoğurt

Aç karnına yoğurt tüketmek yorgunluğu alır, tok tutar ve beynin çok daha hızlı çalışmasını sağlar. Cilt sağlığına da iyi gelen yoğurdun laktozsuz ya da organik olmasına özen gösterilmelidir.

2- Bitter:

Dünyadaki çeşitli üniversitelerde yapılan birçok araştırma, bitterin beyin sağlığına iyi geldiğini ortaya çıkarmıştır. Şeker doğrudan doğruya hem vücuda hem de beyne zararlı iken, bitter şeker oranı çok yüksek olmayan bir çikolata türü olduğu için sağlıklı bir şekilde tüketilebilir.

Bitter çikolatalarda, %30 ile %60 arası kakao içerir. Kakao ise beyin hücrelerine iyi geldiği için, uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir.

3- Balık:

Balık hem kalp sağlığı hem de beyin sağlığına iyi gelir. Uzmanlara göre balık kızartması yerine haşlaması tercih edilmeli ve yanında mutlaka salata tüketilmelidir.

4- Yumurta:

Öğrendiğimiz her yeni bilgi, sinir hücreleri aracılığıyla beynimize aktarılır. Bu hücrelerdeki dengeye ise Nerotransmitter denir. Nerotransmitter dengesini korumak için kahvaltıda ya da öğle yemeğinde yumurta yenmesi önerilmektedir.

Beyne İyi Gelen Bitkiler

1- Nane.

Hem et yemeklerinde hem de çorbalarda sık sık kullanılan nane beyin dostu bitkiler arasında yer alıyor.

2- Zencefil

Potasyum ve sodyum bakımından zengin olan zencefil, genellikle nezle ve grip olunduğunda tüketilir. Bu bitki, aynı zamanda nörolojik hastalıkların önüne geçmekte ve hafızayı kuvvetlendirmektedir. Zencefil çayı ise zihin sağlığını korur.

3- Zerdeçal

Çok yıllık bir bitki olan zerdeçal, özellikle gelişim çağındaki çocuklar tarafından tüketilmelidir. Bu bitki BDNF adıyla bilinen ve bilişsel gücü yükselten hormonları arttırır.

1- Kırmızı Orman Meyveleri

Başta çilek ve ahududu olmak üzere tüm kırmızı orman meyveleri, beynin reaksiyon hızını arttırır. Sağlıklı beslenmek adına meyvelerin zamanında tüketilmesi gerekir.

edbc036a-d7ce-458b-9a0b-5d7362d60c65.jpeg

2- Elma

Elma, A vitamini ve lif bakımından zengindir. Hafızayı güçlendiren ve konsantrasyon eksikliğini gideren elma, yılın dört mevsimi tüketilebilir.

Beyne İyi Gelen Kuruyemişler

1- Ceviz

Demir ve folik asit bakımından zengin olan ceviz, beyne iyi gelen kuruyemişler arasında yer alıyor. her gün 2 ya da 3 tane ceviz Yemek hafızayı güçlendirir.

2- Badem

Ceviz gibi badem de beyin sağlığı için sık aralıklarla tüketilmesi gereken kuruyemişler arasında yer alıyor.

3- Fındık:

Ülkemizde en çok yetişen kuruyemişlerden biri olan fındık, beyin hücrelerinin hızlı bir şekilde yenilenmesini sağlar.

Beyne İyi Gelen İçecekler

1- Türk Kahvesi:

Türk Kahvesi günlük hayatta çay ile birlikte en çok tükettiğimiz içeceklerden biridir. Kafein içeren Türk kahvesi zihinsel yorgunluğu giderir. Beyin protein oranını dengede tutan kahvenin, şekersiz ya da az şekerli tüketilmesi önerilir. Çünkü şeker hem hafızayı olumsuz etkiler hem de beyin hücrelerini öldürür.

2- Su

Yetişkinler günde en az 3 litre, çocuklar ise 1,5 - 2 litre Su tüketmelidir. Su, hem beynin hem de metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlar.

İlgili Haberler