Enes İbrahim Makedonya Vatandaşlığı İçin Gerekli Şartlar Nelerdir Açıkladı

Enes İbrahim Makedonya Vatandaşlığı İçin Gerekli Şartlar Nelerdir Açıkladı

Türk Hareket Partisi Genel Başkanı Enes İbrahim Makedonya vatandaşlık yasası hakkında bilgiler verdi.

Kuzey Makedonya meclisi tarafından değiştirilen Makedonya vatandaşlığı yasası hakkında Türk Hareket Partisi Genel Başkanı Enes İbrahim önemli açıklamalarda bulundu.

Fırsatçılara karşı uyaran Enes İbrahim aynı zamanda da yaşanan bilgi kirliğine dikkat çekti. Çok fazla telefon aldığını kaydeden Enes İbrahim Makedonya vatandaşlığı konusunda herkesin bilmesi gereken şartları açıkladı.

Enes İbrahim'in sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım şu şekildeydi:

Değerli vatandaşlar,

Kuzey Makedonya vatandaşlığı üzerine çok sayıda telefon ve mesaj almaktayım. Yoğunluktan dolayı, mesajlara tek tek cevap verme durumunda maalesef değilim. Özellikle fırsatçıların hortladığı bilgisine ulaştım. Bilgi kirliliği ona keza…Fırsatçılardan uzak resmi makamlar ile iletişime geçmeniz daha sağlıklı ve faydalı olacağını düşünüyorum.

Vatandaşlık yasasında yapılan en son değişiklikle birlikte Makedonya’da doğup, Türkiye’ye göç eden kişi ve onun birinci derece (anne,baba,eşleri, çocukları) kan hısımlığına sahip kişiler Kuzey Makedonya Cumhuriyeti vatandaşlığına başvuru hakkına sahip oldular. Ayrıca vatandaşlık başvurusu için diğer yasal şartlar devam etmektedir. Yasada yapılan değişiklikle birlikte “ana vatana” göç etti ibaresi kaldırıldı. Ancak onun haricinde doldurulması gereken diğer şartları sizlerle paylaşıyorum.

1. Kuzey Makedonya’da ev veya dairesi olmakla birlikte geçiminizi ve sosyal güvenliğinizi karşılayacak kalıcı geçim kaynağınızın olması;

2. Kuzey Makedonya ve vatandaşı olduğunuz ülkede Kuzey Makedonya Cumhuriyeti kanunları uyarınca cezai fiil sayılan ve re’sen soruşturmaya tabii tutulan fiil nedeniyle en az 1 yıl hapis cezasına çarptırılmış olmamanız gerekiyor;

3. Yaşadığınız ülkede ve Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’nde cezai işlemin başlatılmaması;

4. Makedon dilini çevresiyle anlaşabilecek seviyede bilinmesi;

5. Daha önce Kuzey Makedonya’da ikamet etme yasağının olmaması;

6. Ülke güvenliğini ve savunmasını tehlikeye atmamak üzere, güvenlik kurumlarından temiz belgesi;

7. Kuzey Makedonya’nın sadık vatandaşı olacağınıza dair imzalı yemin etmek;

Yukarıda belirtilen şartları sağlayan kişiler evrakları hazırlayıp, başvuruyla beraber resmi makamlara sunmaları gerekmektedir.