Boşuna israf ediyormuşuz. Bozuk sütü çöpe atmayın. Bozuk sütle yapabileceğiniz 3 şey..

Boşuna israf ediyormuşuz. Bozuk sütü çöpe atmayın. Bozuk sütle yapabileceğiniz 3 şey..

Genelde süt kesildiğinde veya bozulduğunda çöpe atarız. Oysa bozuk sütü çöpe atmamak gerekiyormuş. Bozuk sütün şaşırtıcı 3 kullanım alanı çıktı.

Süt bozulduysa çöpe atmayın. Bozuk süt aslında kullanılabilen bir besinmiş. Bozuk süt sağlık açısından tüketilmemesi gereken bir gıdadır. Ancak bazı durumlarda bozuk sütün kullanım alanları şunlar olabilir:

1. Hayvan yemi:

Bozuk süt, hayvanların beslenmesinde kullanılabilir. Özellikle süt üreten hayvanlar için besleyici bir gıda kaynağıdır.

2. Bitki gübrelemesi:

Bozuk süt, bitki gübrelemesi için kullanılabilir. Sütte bulunan protein ve mineraller bitkilerin büyümesine yardımcı olur.

3. Cilt bakımı:

Bozuk süt, cilt bakımında kullanılabilir. Sütte bulunan laktik asit, cildi besler ve nemlendirir.

Ancak unutmayın, bozuk sütün tüketilmesi sağlık açısından risklidir ve önerilmez.

Bozuk Süt Nasıl Anlaşılır?

Lezzet.com.tr sitesinde yer alan bir içerikte; Bozuk sütün nasıl anlaşılacağına dair bilgiler paylaşıldı. İşte sütün bozulduğunu kanıtlayan 5 şey.

Sütün bozulup bozulmadığını anlamak için kıvamı, tadı, kokusu ve rengine bakılması gerekir.

milk-1223800-960-720.jpg

  1. Sütün rengi; Normalde beyaz olan sütün rengi sarılaşmaya başladıysa, bozulmuş olma ihtimali yüksektir. Sütün bekleme süreci uzadıkça rengi mavi ve kırmızı renge dönüşmeye başlar. Ayrıca sütün üzerinde kendiliğinden köpükler oluşmaya başladıysa, bozulmuş olduğunu gösterir.
  2. Sütün kokusu; Süt bozuldukça kokusu da kötüleşmeye ve ekşimeye başlar. Eğer sütten kötü kokular geliyorsa veya süt balık gibi kokuyorsa, kesinlikle tüketilmemelidir.
  3. Sütün kıvamı; Süt, normalde akıcı bir kıvama sahiptir. Süt bozulmaya başladıkça kıvamı da yoğunlaşır. Çok bekletilen süt, zamanla yoğurt kıvamına döner. Ayrıca bozuk süt pişirildiğinde dibe çöker ya da topaklanmaya başlar.
  4. Sütün tadı; Süt bozulmaya başladıkça tadı acı, yanık veya ekşileşmeye başlar. Eğer sütün tadı her zamankinden farklı geliyorsa, bu durum bozulduğunu gösterir.
  5. Marketten alınan sütün ambalajında bombe varsa, bu durum sütün hava aldığını gösterir. Bu yüzden hiçbir şekilde satın alınmamalıdır.

Kaynak: Lezzet.com.tr - Derleme: Uskuphaber.com

İlgili Haberler