Evde Zeytinyağı Tarifi

Evde Zeytinyağı Tarifi

Son zamanlarda zeytinyağı fiyatları dur durak bilmiyor. Fiyatı giderek tırmanıyor ve yeni bir zam gelmesi bekleniyor. Peki evde nasıl yapılır? Sizler için püf noktalarını anlattık..

Zeytinyağı anne sütü kadar değerli bir besindir. Son dönemde fiyatı çok pahalı. Vatandaş almakta güçlük çeker hale geldi. Gelen açıklamalara göre ise zeytinyağı fiyatlarının yine artması bekleniyor

Bahane olarak ise pandemi ve kuraklık gösteriliyor.

Üretici ise yeteri kadar desteklenmiyoruz diyor. Komisyoncu kazanırken olan üretici ve tüketiciye oluyor.. Evde zeytinyağı yapmak isteyenler ise bu konuyu araştırıyor. İşte evde zeytinyağı yapmanın püf noktaları..

İlk olarak ellerinizin boyanmaması için eldiven takarak işe başlayın. Böylelikle hijyeni de sağlamış olursunuz. Zeytinlerin henüz taze iken yani yeşilken kırın ve çekirdeklerinden ayırın. Bir diğer yandan yeşil zeytini kırması daha kolay olacaktır. Çekirdeklerinden ayırdığınız zeytinleri katı meyve sıkacağıyla küçük parçalara ayırın. Zeytinlerinizi küçültebildiğiniz kadar küçültün çünkü özleri daha rahat çıkacaktır.

Bir süzgeç ya da tülbent ile püre haline getirdiğiniz zeytinleri ortaya çıkan yağdan ayırın. Genellikle tülbent daha işlevlidir. Tülbentin içine aldığınız zeytin posasını iyice sıkın. Eğer süzgeç kullanmak isterseniz, zeytin posasını bir kabın üzerine koyduğunuz süzgeçte bekletin. Bir süre posadaki yağın damlasını bekleyin. Ardından temiz bir bez ya da tülbent ile posayı yoğurun. İçindeki yağın iyice çıktığından emin olasıya dek yoğurun.

Sıra geldi posadan ayrılan yağı süzme işlemine.. Birçok farklı yöntemle yapabilirsiniz. En bilineni ince dokuma bir bez içerisine çıkan yağı alın ve bir şişeye damlamasını sağlayın. Öte yandan yağınızı depolamak için kullanacağınız şişenin ağzına pamuk koyun ve huni yardımıyla elde ettiğiniz yağı dökerek sızmasını bekleyin. Süzme işlemi diğer aşamalara göre daha uzun sürecektir. Bu uzun işlem sonucunda elde edeceğiniz zeytinyağının asit oranı bir hayli düşük olacaktır.

Tamamen doğal zeytinyağınız hazır. Herhangi bir katkı maddesi eklemeyeceğiniz için hem kokusu hem de tadı oldukça etkili olacaktır. Bu yöntem sayesinde daha yoğum bir kıvamlı zeytinyağı elde etmiş olacaksınız. Elde ettiğiniz organik zeytinyağını dilediğiniz yemekte rahatlıkla kullanabilirsiniz.

İlgili Haberler