Yaptığınız ev yoğurdu taş gibi olmuyorsa nedeni bunlar olabilir İyi Yoğurt Mayalamanın sırrı

Yaptığınız ev yoğurdu taş gibi olmuyorsa nedeni bunlar olabilir İyi Yoğurt Mayalamanın sırrı

Dışardan satın alınmış yoğurtların kalitesi ve faydası tartışılan bir konu. Büyük olasılıkla hiçbir yararı olmayan bu yoğurtları hem yetişkinler hem de çocuklar fazlasıyla tercih ediyor.

Anne babalar çocukları yoğurt seviyor diye sevinirken belki de çocuğuna farkında olmadan zarar veriyor. Marketlerden hazır yoğurtlar satın almak yerine yoğurt mayalamak hem daha faydalı hem de maliyet olarak daha uygundur. Yoğurdu evde mayalamak sanıldığı kadar zor bir hadise değildir. Peki, yoğurt nasıl mayalanır?

YOĞURT MAYALAMAK İÇİN GEREKLİ OLANLAR:

1 litre günlük süt

1 kaşık süzme veya ev yoğurdu

1 kaşık tuz

1 kaşık şeker

Bu malzemelerle çok lezzetli yoğurt mayalamak mümkün. Önce sütü güzelce kaynattıktan sonra ılımaya bırakın. Ancak çok fazla ılımadan yoğurdu mayalamalısınız. Bir kâseye mayalama işleminde kullanacağınız damızlık yoğurdu ekleyin içine şekeri ve tuzu ilave edin. Sonrasında ılımış olan sütünüzden bu kâseye bir kaşık ekleyin ve karıştırın. Sonrasında bu karışımı süte ekleyin ve iyice karıştırıp tencerenin ağzını kapatın ve bir bezle tencereyi güzelce sarıp sarmalayın. Sardığınız tencereyi üç dört saat beklettikten sonra açıp kontrol edin. Herhangi bir sıkıntı yoksa tencereye kapağını örtün ve buzdolabına atın. Dolapta da bir gün beklettikten sonra ev yoğurdunuzu gönül ferahlığı ile tüketebilirsiniz.

Ancak bazen her şey uygulansa da yoğurt istenilen kıvamda tutmaz.

Yoğurt mayalarken yapılan hatalar nelerdir?

*Pastörize yani önceden işlem görmüş hazır sütle yoğurt mayalamaya çalışırsanız, yoğurdunuz tutmaz.

*hazır yoğurtlardan damızlık yoğurt kullanıp yoğurt mayalamaya çalışırsanız da yoğurdunuz tutmaz. En kötü ihtimal süzme yoğurt kullanın ancak hazır yoğurt ile mayalamaya çalışmayın.

*Sütü kaynattıktan sonra ılıtma ayarını kaçırıp çok soğutursanız yoğurdunuz tutmaz.

*Yoğurt mayalama işleminden sonra tencerenin ağzını yeterince güzel kapatmaz ve hava almasına izin verirseniz yoğurdunuzun tutmama ihtimali yüksektir.

*Hamile bir ineğin sütünü mayalamaya çalışmayın çünkü tutmaz. Hamile ineklerin sütü yoğurt mayalamak için kullanılmamalıdır.

*Hastalanmış ve antibiyotik verilmiş bir ineğin de sütü yoğurt mayalamak için kullanılmamalıdır. Bir inek antibiyotik kullanmışsa onun sütü 10-15 gün bekletilip sonra tüketilmeli veya yoğurt olarak mayalanmalıdır.

Tüm bu püf noktaları mayalama işleminde dikkate aldınız ancak yine de istenilen kıvamda yoğurda kavuşamadıysanız, sütü ziyan etmeden bu yöntemleri uygulayın:

*Fırını 15-20 dakika önceden 75 derece ısıda bekletin ve tutmamış sütü fırın kabına aktardıktan sonra fırına koyun. Kabın üstünü kapattıktan sonra süt bir buçuk saat kadar fırında bekletilmelidir. Bir buçuk saat sonunda sütün ağzını hiç açmadan buzdolabına atın. Üç dört saat kadar buzdolabında bekletilen süt bu esnada mayalanmış olacaktır.

*Başka bir yöntem ise geniş bir kabın içine sıcak su doldurup mayalanmamış süt tenceresini bir saat suyun içinde bekletmektir. Sonrasında tencereyi üç dört saat kadar da buzdolabında bekletmelisiniz.

*Bir türlü sütü yoğurt haline getiremediyseniz yine de o sütü ziyan etmemelisiniz. Sütü çökelek yaparak değerlendirin. Tencereyi ocağa alıp altını açın ve karıştırmaya başlayın. Kaynama işleminden sonra biraz daha karıştırıp çökeleği temiz bir tülbentten geçirin. Sonrasında bu çökeleği böreklerinizde ya da kahvaltılarda tüketerek sütü de ziyan etmemiş olacaksınız.