Vücuda yararlı olsa da dişlere zarar veriyorlar! Diş Sağlığı İçin Zararlı Yiyecekler

Vücuda yararlı olsa da dişlere zarar veriyorlar! Diş Sağlığı İçin Zararlı Yiyecekler

Sağlığa faydalı olsalar da bu yiyecekler tüketildiğinde dişlere zarar verebiliyorlar. İşte Diş minesini aşındırmamak ve hassasiyet ile çürük gibi sorunlarla karşılaşmadan önce alınması gereken önlemler...


İlk sindirim aşaması olduğu için dişlere iyi bakmak gerekiyor. Dökülen, çürüyen ya da hassaslaşan dişler nedeniyle yemekler iyi çiğnenemez ve hem sindirim sisteminde sorunlar yaşanır hem de dayanılmaz diş ağrıları baş gösterir. Bu nedenle dişleri düzenli fırçalamak, bol kalsiyum gibi yarar sağlayacak besinler tüketmek ve dişlere zarar veren bu besinlere karşı dikkatli olmak gerekiyor...

Şekerli içeceklere dikkat

Dişler için çoğunlukla soda ve karbonat gibi maddeler temizlikte önerilir ancak bunlar aslında birer internet efsanesi. Bilindiği gibi soda aşındıran bir maddedir ve dişe de tabi ki de zarar verir. Elden geldiğince sodayı pipetle içmekte fayda var. Hatta meyveli olanları da çok fazla şeker içerdiği için daha da zararlıdır. Bu noktada gazoz, enerji içeceği ve kola gibi maddeleri zaten saymaya gerek bile kalmıyor.

Çay veya kahve içerken pipet kullanın

Hatta Asyalılar kahve, çay gibi diş sarartan bazı içecekleri de ılık bir şekilde pipetle içiyorlar. Tel tedavisi gören kişiler de pipetle içecek içerek hassaslaşan dişlerini bir yere kadar aslında korurlar. İlk olarak şeker içeren çay ya da kahve, ikinci adımda da dişlere leke bırakabilecek olan şekerli olup olmadığı fark etmeyen çay kahvenin tüketiminde pipet gibi bir aracı kullanmak da önem taşıyor. Hatta kırmızı ya da beyaz şarap da çok fazla aşındırdığı için dişlere değmeden tüketilmesi ve dikkat edilmesi gereken içeceklerin arasında yer alıyor.

Turungiller ve kuru meyveler...

Limon, portakal, greyfurt gibi turunçgiller ya da asitli meyveler de diş minelerini aşındırabilmekte. Sağlıklı olduğu için bu meyveleri tüketmekte sakınca görmeyebilirsiniz ancak dişinize en az zararı verecek şekilde tüketmeye özen gösterin. Örneğin meyve suyunu pipetle içme ya da meyveyi tükettikten sonra üzerine bir bardak su içme şeklinde olabilir. Sakın hemen diş fırçalamaya kalkmayın, asitle beraber dişler fırçalandığında zarar görmemesi imkansız.

Kuru meyveler de sağlıklı olduğunu bildiğimiz ve diyet yapanların şeker ihtiyaçlarını karşılayan harika besinlerdendir. Ancak aslında kuru meyveler dişlere çok fazla zarar verebiliyorlar. Bunu önlemek için de dişe yapışmadan tüketmeye çalışmak ve dişleri iyi bir şekilde temizlemek gerekiyor.