Türk Lirası 2 Ülkede Çok Değerli! Üstelik İstanbul'a Bu İki Ülkede Çok Yakın! Ayrıca..

Türk Lirası 2 Ülkede Çok Değerli! Üstelik İstanbul'a Bu İki Ülkede Çok Yakın! Ayrıca..

Türk lirası dolar ve euro karşısında epey bir değer kaybetti. Son zamanlarda toparlanmaya başlasa da hala Dolar ve Euro karşında değeri düşük. Peki nerelerde değerli?

Türk lirasının en değerli olduğu iki ülke belli oldu. Bunlardan birisi çok sayıda Türk'ün yaşamış olduğu Kuzey Makedonya diğeri ise Sırbistan.

Şimdilerde Kuzey Makedonya'da 1 TL yaklaşık 7.23 dinar... Eskiden bu rakam 16 dinardı yani çok daha değerliydi TL.. Ama hala değerli sayılır Kuzey Makedonya'da...

Diğer ülke ise Sırbistan.. Sırbistan'da ise 1 TL 13,80 Sırp Dinarı..

Peki bu iki ülkede neler yapılabilir?

Kuzey Makedonya 

Herkesin hala Makedonya olarak bildiği ve andığı ata toprağı Kuzey Makedonya'dan bahsedeceğim sizlere..

Kuzey Makedonya küçük ama bir o kadar da içinde güzellikler barındıran bir ülke. Özellikle adete cennetten bir parça olan Ohri şehri başta olmak üzere Kanyon Matka'da her gelenin gitmek için can attığı yerlerden. Çünkü Ohri'de yer alan Ohri gölünde yüzülebiliyor. Denizi andıran gölünden çıkan balıkların lezzeti de bir başka. Kış turizmi içinde oldukça elverişli bir ülke Kuzey Makedonya.  Her sokağında farklı lezzetler keşfedebilirsiniz. Türk çarşısı olarak anılan Osmanlı döneminde ticaretin döndüğü sokaklarda dolaşırken hem tarihe doyacaksınız hem de muhteşem lezzetlere erişeceksiniz.

Örneğin, Türk çarşısında bir fincan Türk kahvesi yaklaşık 5-6 lira arası fiyatlarda. Evet yanlış duymadınız Türk Kahvesi.. Her gittiğim ülkede aradığım ilk içecek o oluyor ama bulması zor. Gelelim enfes yemeklere.. Üsküp'te de diğer şehirlerde de köfte oldukça meşhur ister tane isterseniz de porsiyon olarak alabiliyorsunuz. Örneğin bir adet köftenin fiyatı 1,5-2 lira arasında. Genellikle de ülkeye gelenler daha çok Türk çarşısında yemek yemeği tercih ediyor. Beş yıldızlı bir restoranda fa fiyatlar çok abartı değil korkmayın. Ortalama iki kişi en lüks restoranda yemeği, salatası, mezesi ve içeceği için ortalama 100 TL ödeyebilirsiniz.

Konaklamada da sıkıntı çekmeyeceğinizi düşünüyorum. Her bütçeye göre geceliği ortalama 40 TL'den başlayan fiyatlarla konaklayabilirsiniz. Şehir içi ulaşım da bir o kadar basit. İster yürüyün ister bisiklet kiralayın ne de olsa her yer düz, isterseniz de otobüse binin. Otobüslerin bir çoğu ise iki katlı. Çok havalı değil mi?

Diğer örnek olabilecek fiyatlar;

  • Sigaralar 11-16 TL arası değişiyor
  • Kırmızı şarap 20 TL, Rakı (70'lik) 95 TL, Viski 70 TL ve üzeri
  • Su 1,30 lira
  • Kahveler 5-16 TL arası değişiyor
  • Meşhur böreklerinin tepsisi 25-27 TL arası
  • Müze girişleri ortalama 5-10 TL arası

Sırbistan

Hem yeni hem de eski başkentiyle İstanbul boğazını andıran eşsiz görüntüsüyle mükemmel bir balayı adresi olabilir. Eski ve yeni Belgrad'ı birbirine bağlayan değişik köprüleri sizleri çok farklı yerlere götüreceğinden eminim.

Kuzey Makedonya'dan yaklaşık otobüs ile 5 saat uzaklıkta Belgrad.. İlk olarak hangi ülkeyi ziyaret ederseniz edin mutlaka bir diğerine de gidin derim. İki farklı başkent iki farklı kültürün tadına varmak eminim zevkli olacaktır.

Belgrad hem nüfus olarak hem de toprak olarak Üsküp'ten daha büyük. Haliyle konaklama da yeme-içmede çeşitleniyor. Tarihi eski Belgrad'da gezerken adeta Budapeşte'de hissedeceksiniz kendinizi. Fiyatlar da oldukça Üsküp'e yakın. Hem konaklama hem de yemek-içme oldukça uygun diğer Avrupa ülkelerine göre.. Gitmişken mutlaka eski Belgrad'da kalın derin. Canlılığı ve dokusu oldukça muazzam. Nikola Tesla müzesinde deneylere katılın. Kale parkında gün batımını izleyin. Ve tabiki nehir kenarında bir gezintiye çıkın.