Tam tadında nefis bir lezzet Sunumu bile farklı olan Karışık sumaklı kuru dolma tarifi

Tam tadında nefis bir lezzet Sunumu bile farklı olan Karışık sumaklı kuru dolma tarifi

Dolmaların en güzeli olan kuru dolmayı sumak baharatı ile denemiş miydiniz? Doğu Anadolu mutfağınızı evinize taşıyacak bu tarif ile harika bir sofraya oturacaksınız. İşte sumaklı kuru dolma tarifi...

Dolma hemen hemen herkesin bayılarak yediği, mutfağımızın eşsiz bir tadı. İsteyen kabuğu ile isteyen de sadece içini yiyor dolmanın. Ancak kuru sebzelerin kattığı tat ve koku bambaşka bir aroma veriyor dolmaya. En çok da sumak ile birbirine yakışan kuru sebzelerden yapılan muhteşem dolma tarifi yazımızda.

Sumaklı kuru dolma tarifi

Malzemeler

40-45 adet sebze kurusu
1,5 su bardağı pirinç
3 adet orta boy kuru soğan
Yarım demet maydanoz
5-6 iri diş sarımsak

1 yemek kaşığı tepeleme salça
1 yemek kaşığı kuru nane
1 yemek kaşığı sumak
Limon suyu
Kimyon, karabiber, kırmızı toz biber, tuz

Sos için

1 yemek kaşığı nar ekşisi
1 tatlı kaşığı nane
1 tatlı kaşığı salça

Tarif

Kurumuş sebzeleri derin bir tencerede beş ila on dakika arasında haşlayarak yumuşatın. Bir yandan da bir çay bardağı suyla bir yemek kaşığı sumağı ıslatın.

Soğanları doğrayın ve iki çay bardağı kadar yağda güzelce kavurun. Bu sırada pirinçleri de yıkayarak süzün ve soğanların üzerine atın. Pirinçleri de güzelce kavurun. 1,5 su bardağı kadar suyu tencereye ekleyin ve karıştırın, Kızık ateşte kapağı kapalı vaziyette pişirin. Pirinçler suyunu çektiğinde altını kapatın.

Derin bir kap alın, içine yarım demet maydanozu doğrayın. Doğranmış sarımsakları, ıslattığınız sumağı ve suyunu, kimyon, karabiber, kırmızı toz biber, tuzu, 1 yemek kaşığı kuru naneyi, 1 tepeleme yemek kaşığı salçayı ve istediğiniz kadar limon suyunu üzerine ekleyin. Tüm malzemeleri güzelce karıştırın. Bunu da pişmiş olan pirinçlerin üzerine ekleyip karıştırın. Tencere kapağını kapatarak dinlenmeye alın. Ocağın altını tekrar yakmaya gerek yok.

Sebze kurularına dönelim, sebze kurularının içlerinin yarısı kadar dolacak şekilde harcı ekleyin ve açık kısımları yukarı bakacak şekilde tencereye dizin.

Bu arada bir de sosu hazırlayın. Nar ekşisini, naneyi ve salçayı derin bir kapta karıştırın ve dolmaların üstüne dökün.  Sonrasında dolmaların üstünü geçecek kadar su boşaltın ve üstüne bir tabak kapayın.