Tadı kırmızı ete benzeyen bu mantardan bir yiyen bir daha vazgeçemiyor.. Öyle çok ki faydası

Tadı kırmızı ete benzeyen bu mantardan bir yiyen bir daha vazgeçemiyor.. Öyle çok ki faydası

Hem tadı ete benziyor hem de faydaları saymakla bitmiyor. Artık kırmızı et yerine tüketilen bu mantar her girdiği tencereye lezzet katıyor. Fiyatı da oldukça uygun olan bu mantarı için vatandaş manavlara akın etti.

Son dönemlerde popüler olan kanlıca mantarı gerçek mantarı tahtından etti. Hatta yakında kırmızı etin de yerini alabilecek olan protein deposu kanlıca mantarının üç türü buluyor. Ülkemizde en fazla tanınan yaban mantarı olan kanlıca mantarını; turuncu renkli şapkası ile dört ila on dört santim arasında değişen boyutuyla tanıyabilirsiniz. Kuru bir mantar türü olan kanlıca mantarının faydaları sayesinde bolca tüketilmekte.

Sporcular tüketiyor

İçeriğinde bulunan yoğun aminoasitler ile vücudun ihtiyacı olan protein dengesini sağlar. Kırmızı et kadar protein barındıran kanlıca mantarının tadı da biraz benzemektedir. Et yerine sporcuların ya da sağlıklı yaşamak isteyenlerin tüketebileceği bir gıda olan kanlıca mantarı, vegan ve vejetaryen sporcular tarafından da tüketilmektedir.

Sağlık deposu…

Bunun yanında kalsiyum, fosfor, demir, sodyum, potasyum ve magnezyum mineralleri içeren kanlıca mantarı, vücuda ihtiyaç duyduğu pek çok besini sağlar. B1, B2 ve C vitaminleri barındırdığı için bağışıklık sistemine de katkı sağlar ve hastalıklara karşı bedeni korur.

Hasta olanlar keyifle tüketebilir

Hastalar için bir keyif yemeği haline gelen kanlıca mantarı, tansiyon dengesini sağlar ve tansiyonun düşmesini önler. Şeker hastalığının tedavisi için kullanılan kanlıca mantarının, aynı zamanda kanseri de önlediği bilinmektedir.

Bunlara dikkat

Ne kadar faydalı olsa da Kanlıca mantarını yemeden önce dikkat edilecek bazı hususlar var. Kızartması yapıldığında besin değeri düşen Kanlıca mantarını kızartmak yerine sotesini tercih edebilirsiniz. Farklı besinlerle birlikte piştiğinde daha zengin bir içeriği olan Kanlıca mantarının toplanma mevsimi eylül ve ekim aylarındadır. Eğer çam ağacı gölgesinde yetişmişse koyu bir renktedir ancak meşe dibinde yetişenler ise turuncu renkte olduğu görülür.