Sirkeyle asla temizlemeyin: İşte zarar verdiği 6 eşya... Hep faydalı sanmıştık

Sirkeyle asla temizlemeyin: İşte zarar verdiği 6 eşya... Hep faydalı sanmıştık

Sirkeyle asla temizlememeniz gereken 6 yer belli oldu. Kimse anlatmamıştı. Haberciniz sitesinde derlenen bir içerikte sirke ile asla temizlenmemesi gereken 6 yer sıralandı

Evinizdeki herhangi bir şeyi nasıl temizleyeceğiniz konusunda bir araştırma yapınca damıtılmış beyaz sirke kullanmanızı öneren bir çok sonuçla karşılaşaksınız. Suyla seyreltilmiş damıtılmış beyaz sirke, bazı ev bakterilerini öldüren, sert su birikintilerini çözen ve kiri temizleyen, markalı temizlik ürünlerinin maliyetinin çok altında doğal, toksik olmayan bir temizlik mucizesi olarak lanse edilir.

Tüm bu yutturmaca inanmayın. Amerikan Temizlik Enstitüsü'nün iletişimden sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Brian Sansoni, "Sirkenin her şeyi temizleyebileceğine dair yaygın bir algı var, ancak sandığınız kadar kapsamlı bir içerik değil" diyor.

maxresdefault-001.jpg

Damıtılmış beyaz sirke, çay makinenizin kirecini çözmede ve pencereleri iz bırakmadan temizlemede iyidir. Ama nasıl kireç lekelerini yiyip bitiriyorsa, aynı şeyi evinizdeki diğer yüzeylere de yaptığını hayal edin. Evet hayali bile kötü...

İşte sirkeyi temizlik için kullanmamanız gereken altı örnek.

Ütü

Tanka asla sirke eklemeyin; cihazın iç kısmına kalıcı olarak zarar verebilir. Çoğu buharlı ütünün hazne içinde koruyucu bir kaplaması vardır, ancak asit astarı yiyip bitirebilir ve ardından metal parçalar gelir.

Ütüyü temizlemenin en iyi yolu, sahip olduğunuz modele bağlıdır, bu nedenle kullanım kılavuzunu okuyun. Modelinizin kendi kendini temizleme işlevi varsa, çoğu durumda yapmanız gereken tek şey hazneyi suyla doldurmak, ütüyü ısıtmak, fişini çekmek ve tabanı aşağı bakacak şekilde lavabonun üzerinde tutmaktır. Kendi kendini temizleme düğmesini basılı tutun; sıcak su ve buhar, tüm kirliliklerle birlikte tabandan çıkacaktır.

Mermer mutfak tezgahı

Taş tezgahlarınızın güzel görünmesini istiyorsanız sirkeden uzak durun. Asit, mermer ve kireçtaşı gibi doğal taşları aşındırır ve matlaştırır. Sansoni'nin yara izine benzettiği parlaklıklarını kaybetmelerine neden olabilir. Granit gibi diğer dayanıklı taşlarla sirke, uygulanmış olan herhangi bir sızdırmazlık maddesini bozabilir.

Bunun yerine, bu tür tezgahları yumuşak deterjana batırılmış bir sünger veya bulaşık bezi ile silmenizi öneririz. İnatçı lekeleri çıkarmak için sadece plastik ovma pedleri kullanın.

Bulaşık makineleri

İçinde bir kase sirke bulunan bulaşık makinesini çalıştırmanın, sert su tabakasından ve kalıcı kokulardan kurtulmaya yardımcı olacağını duymuşsunuzdur. Bazı insanlar sirkeyi durulama yardımcısı olarak bile kullanır.

CR'yi test eden kişiler, sirkenin su tabakasını kaldırıp kaldıramayacağını görmek için bulaşık makinesi laboratuvarımızda denedi. CR'deki bulaşık makinesi laboratuvarı başkanı Larry Ciufo, "Hiçbir şey yapmadı" diyor. "O zamanlar belki hiç yoktan iyiydi ama bugün gerçekten işe yarayan özel formüllü bulaşık makinesi temizleyicileri var."

Sirke, su lekelerinden kurtulmada etkisizdir ve bazı bulaşık makinesi üreticileri, asetik asidin cihazdaki kauçuk parçaları yiyip bitirebileceği konusunda uyarmaktadır.

Elektronik ekranlar

Doğru oranda su ile karıştırıldığında sirke, pencereleri iz bırakmadan bırakmak için harika olabilir. Ama asla bilgisayarınızda , akıllı telefonunuzda , tabletinizde veya TV'nizde kullanmayın. CR'de elektronik ürün test uzmanı olan Antoinette Asedillo, "Sirke, ekranın parlama önleyici özelliklerine zarar verebilir ve hatta dokunmatik ekranı daha az duyarlı hale getirebilir" diyor.

Bunun yerine sade suyla nemlendirilmiş yumuşak bir sünger veya bez kullanın. İnatçı lekeler için, suyla yüksek oranda seyreltilmiş, ekranın kendisine değil beze uygulanan bir bulaşık sabunu solüsyonu deneyin. (Ne kadar sabun kullanılacağına ilişkin bir kılavuz olarak Panasonic, 100:1 su/sabun oranını önerir.)

maxresdefault-003.jpg

Küçük ev aletleri

Karıştırıcılar, kahve makineleri ve ekmek kızartma makineleri gibi çoğu küçük mutfak aletindeki plastik ve cam yüzeyler sirke ile temizlenebilir, ancak sirkenin aşındırabileceği kauçuk parçalardan veya metallerden kaçınmalısınız. Buna paslanmaz çelik dahildir. Farklı kalitelerde paslanmaz çelikler. Düşük kaliteli olanlar genellikle küçük cihazlar için kullanılır ve asitle tetiklenebilecek paslanmaya karşı daha az dirençlidir.

Şüphe duyduğunuzda, bunun yerine seyreltilmiş bulaşık deterjanı kullanın.

Çamaşır makineleri

Sirke bazen yumuşatıcı olarak veya çamaşırlardaki leke ve kokuları gidermek için kullanılır. Ancak bulaşık makinelerinde olduğu gibi bazı çamaşır makinelerinde de lastik contalara ve hortumlara sızıntı yapma noktasına kadar zarar verebilir. Sürekli kullanımda sirke hortumları kelimenin tam anlamıyla eritebilir, sızıntılara ve dolayısıyla muhtemelen evde her türlü ek hasara neden olabilir. Özellikle önden yüklemeli yıkayıcılar sirke ile ilgili hasarlara karşı oldukça hassastır.

maxresdefault-002.jpg

Sirkenin, yiyecek lekeleri ve kan lekeleri de dahil olmak üzere giysilere zaten yerleşmiş olan lekeler için pek kullanışlı olmadığını belirten uzmanlar piyasada zorlu lekeleri çıkarmada kullanılan harika ürünler olduğunu özellikle belirtiyor.

SİRKE İLE NERELER TEMİZLENEBİLİR?

  1. Mutfak tezgahları: Sirke, mutfak tezgahlarının temizliği için ideal bir malzemedir. Sirkeyi su ile karıştırarak, mutfak tezgahınızı kolayca temizleyebilirsiniz.

  2. Banyo: Sirke, banyo temizliği için de oldukça etkilidir. Banyo fayansları, lavabo ve küvetlerin temizliğinde kullanılabilir. Sirkeyi su ile karıştırarak, banyo yüzeylerini temizleyebilirsiniz.

  3. Halılar: Halılardaki lekeleri çıkarmak için sirke kullanabilirsiniz. Sirkeyi su ile karıştırarak, halınıza uygulayın ve ardından iyice durulayın.

  4. Camlar: Sirke, camların temizliği için de kullanılabilir. Sirkeyi su ile karıştırarak, camları temizleyebilirsiniz.

  5. Pas lekeleri: Sirke, pas lekelerini çıkarmak için de kullanılabilir. Sirkeyi lekenin üzerine uygulayın ve bir süre bekleyin. Daha sonra lekeyi fırçalayarak çıkarabilirsiniz.

Kaynak: consumerreports.org - fotoğraflar: youtube.com

İlgili Haberler