Resmen teklif yapıldı.. Gerçekleşirse Elektrik, su ve doğal gaz için büyük bir ilk yaşanacak

Resmen teklif yapıldı.. Gerçekleşirse Elektrik, su ve doğal gaz için büyük bir ilk yaşanacak

Elektrik, doğalgaz ve su faturaları için harika bir teklif geldi. Hayata geçmesi halinde vatandaşa oh dedirtecek karar meclise sunuldu. Herkes bu gelişme için onay veriyor.

Koronavirüs yalnızca sağlık değil ekonomik anlamda da bir çöküş meydana getirdi. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken de konuyla ilgili olarak faturalarla ilgili bir destek uygulaması talebinde bulundu. Palandöken, faturalardan altı aylık dönemde vergi alınmamasını talep etti.

Destek uygulamasına davet etti

Sektörel olarak hem işveren hem de çalışan vatandaşın belini büken koronavirüs nedeniyle pek çok destek uygulaması başlatıldı. Bununla ilgili olarak Palandöken de bir talepte bulundu. Palandöken, önümüzdeki altı ay için su, elektrik ve doğalgaz faturalarından vergi kesintisi yapılmamasını talep etti. Palandöken, kısıtlamalar nedeniyle kötü etkilenen vatandaş için bunun yapılması gerekliliğine vurgu yaptı.

Ne kadar vergi ödüyoruz?

Her ay gelen elektrik faturasının yüzde elli ikisi kullanım bedelini karşılıyor. Yüzde yirmi dokuzluk oran dağıtış şirketlerine giderken kalan yüzde on dokuz ise vergilere gidiyor. Bir elektrik faturası için Enerji Fonu, TRT Payı, Elektrik (Belediye) Tüketim Vergisi ile Katma Değer Vergisi olmak üzere dört vergi ödeniyor. TRT’nin payı yüzde iki iken, enerji fonuna giden miktar yüzde bir. En fazla payı ise KDV yüzde on sekiz ile oluşturuyor. TRT payı içerisinde kaçak kullanım bedeli de bulunurken enerji fonu için ise enerji sektörüne yatırım amacıyla yapılmaktadır ancak geçtiğimiz günlerde TBMM’de bu fonların bazı şirketler tarafından fona yatırılmadığı tartışılmıştı.

Elektrik faturasında vergi kesilmesi durumunda 100 lira gelecek olan fatura yaklaşık 81 lira olacaktır.

Su faturalarında ise; bakım bedeli, sayaç okuma bedeli ve çevre tüketim bedeli olmak üzere üç kalem bedel ödeniyor. Fakat alınan vergi oranı ilden ile değişmekte.

Doğalgazda ise pek çok bedel ödenirken, KDV ile ÖTV vergi türlerine tabidir. Buna göre ise KDV oranı yüzde on sekiz ödenirken ÖTV oranı ise kullanım bedeline göre şekilleniyor. Vergi alınmadığı bir durumda ise aylık 100 lira gelecek fatura en az 82 lira gelecek.