Prof. Dr. Uğur Şahin'den koronavirüs konusunda endişelendiren açıklama

Prof. Dr. Uğur Şahin'den koronavirüs konusunda endişelendiren açıklama

2019'da Çin'de tespit edilen koronavirüs sonrasında tüm dünyayı sardı. Aşı çalışmaları dünya çapında devam ediyor ancak tehlike ortadan kaybolması. Prof. Dr. Uğur Şahin ise dikkat edilmediği takdirde olabileceklere işaret ederek herkesi korkuttu...

Koronavirüs salgınında üçüncü dalganın ardından dördüncü dalga uyarısı BioNTech’in kurucu ortağı ve CEO’su Prof. Dr. Uğur Şahin'den geldi. Prof. Dr. Şahin, aşı varyantları ile alakalı olarak yaşanan artışın dördüncü dalgayı tetikleyebileceğini belirtti.

Delta varyantı dördüncü dalgayı tetikleyebilir

Barron’s’un Investing in Tech konferansında konuşan Prof. Dr. Uğur Şahin, ilk defa Hindistan'da tespit edilmiş olan koronavirüsün delta varyantı hakkında endişe verici gelişmeler yaşandığını belirterek özellikle Birleşik Krallık'ı uyardı. Birleşik Krallık'ta koronavirüse karşı yüzde ellilik bir kesimin ikinci aşısını da olduğunu belirten Prof. Dr. Şahin, delta varyantının burada da hala artışta olduğunu belirtti.

Önlemler hafife alınmamalı

Koronavirüse karşı aşılanmalar başlaması ve kuralların gevşetilmesi kesinlikle virüsün artık önemsizleştiği algısını yaratmamalı. Konuyla alakalı olarak Prof. Dr. Uğur Şahin önemli uyarılar yaptı. Şahin, dikkatli olunmamasıyla beraber dördüncü bir dalganın da gelebileceğini belirtti. Bazı bölgelerde dördüncü dalganın gelebileceğini açıklayan Şahin tek çarenin koronavirüs vaka rakamlarının düşmesi olarak gösterdi. Rakamların düşmesi sonucunda herhangi bir sorun olmayacağını belirten Şahin, sayıların artması ile dördüncü dalganın gelmesinin sürpriz olmayacağına işaret etti.

Mevsimsel olacağı yönünde görüşler var

Alman bilim insanı Christian Drosten geçtiğimiz günlerde koronavirüs ile ilgili bir iddiayı ortaya sundu. Koronavirüsün yaz mevsimi bittikten sonra dördüncü dalgayla tekrar dirileceğini ancak ilerleyen senelerde de salgının sonbahar ve kış için mevsimsel bir hastalık olacağını öne sürdü. Charité Üniversite Hastanesi’nin viroloji bölümünden Christian Drosten, yaz mevsiminden sonra yaşanacak artışın kontrol altına alınabileceğini de belirtti. Dördüncü dalgayı bir endemik aşama olarak gören bilim insanı, bu dönemin bir kaç sene alabileceğini dile getirirken destek aşılarla savuşturulabileceğini de söyledi.

Almanya'da bugüne kadar nüfusun yüzde 23'ü iki doz aşısını yaptırdı.