Kuzey Makedonya'da Bir Üniversite Öğrencisinin Yaşam Maaliyetleri

Kuzey Makedonya'da Bir Üniversite Öğrencisinin Yaşam Maaliyetleri

Son dönemde en çok merak edilen sorulardan biri. Kuzey Makedonya'da öğrenci olmak ve maliyetler. Sadık Şimşek, Üsküp'te ki giderleri yazdı

Son dönemde en çok aldığım sorulardan biri de 'Kuzey Makedonya'da Üniversite Okumak İstiyorum acaba ne kadar giderim olur? '' hemen hızlıca yanıt vereyim.

Öncelikle 2017 yılında Kuzey Makedonya'da Türkiye'den gelen öğrenciler için hayat çok daha kolaydı. O dönem 1 TL yaklaşık 17 denar ediyordu.

Şimdilerde ise 1 TL 4 denar zar zor ediyor. Başka bir deyişle 3 katı maliyetler artmış durumda.

Örneğin bir ev kiralayacaksınız ev kirası 250 euro...

Bu evin faturaları olacak ekleyin bir 150 euro daha...

Market giderlerinin de ilave edilmesi ekleniyor. O da yaklaşık 150 Euro demek...

Bunlar sadece ev kirası, fatura ve market giderleri...

Bunun içerisinde sosyal yaşamınızda harcayacağınız giderler eklenmiş değil.

Yani ortalama bir öğrenci tek başına eve çıkacaksa 550 Euroyu gözden çıkarmak zorunda.. Bunun içerisinde okula ödeyeceğiniz ücret yok.

550 Euroda bugünkü kurla tam 9220 TL ediyor...

Eğer bu kadar harcama yapacak bir bütçeniz varsa Avrupa ülkelerinden Kuzey Makedonya daha ucuz.. Ancak ailenizin bu kadar harcama yapacak bütçesi yoksa durum bu.

Doğruya doğru bazı şeyleri anlatmakta fayda var.

En basitinden bir örnek daha vereyim bitirmeden önce..

2017 yılında Ekmek 2 TL'ye denk geliyordu Kuzey Makedonya'da... Liranın değer kaybetmesiyle ekmek artık 8 TL'ye denk geliyor...

2017 yılında gittiğimiz kafelerde kahve 100 denardı.. Şuanda ise halen 100 denar.. Ancak 2017 senesinde kahve yaklaşık Türk lirasıyla 6 TL'ye yakındı.. Ancak liradaki değer kaybı nedeniyle bugün 27 TL ediyor.. Burada fiyatlar pek oynamadı.. Enflasyon olmadığı için 2017 senesinde 250 euro olan ev kirası 2022 senesinde de aynı.. Sadece lira yerinde kalmadı.. Bu yüzden bu masrafları göz önünde bulundurmanızda fayda var.

Açıklayıcı bir şekilde sizlerle paylaşmak istedim